Vanaf vrijdag glijden op de Dijle

PONTON BIEDT PLAATS AAN 150 SCHAATSERS

Het ponton ligt al klaar, nu het ijs nog.
David Legreve Het ponton ligt al klaar, nu het ijs nog.
De Mechelaars mogen hun schaatsijzers beginnen opblinken. Vanaf 8 december kunnen ze schaatsen op de Dijle. De

afgelopen dagen werd het ponton


gebouwd ter hoogte van de Vismarkt, dit weekend start EMO met het maken van het ijs. Weer opwarmen kan in de


Gouden Carolus Winter Lounge


op de Haverwerf.


De Schaatsboot wordt komende vrijdag geopend om 18.45 uur in samenwerking met Ice Skating Center Mechelen (ISCM) en kunstschaatsacademie Hivernia. Zestig leden van de club zullen hun kunstjes op het ijs tonen tijdens een feestelijke wintershow. "Van beginners tot grote talenten Denis Krouglov en Danielle Verbinnen, die morgen (vandaag dus, red.) deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap", vertelt trainster Lesley Steward.


Vanaf dan mag het publiek op de schaatsbaan, maar met maximaal 150 tegelijk. De interesse is groot, ook bij de scholen. "Al een 1.500-tal leerlingen van 15 scholen komt schaatsen", weet voorzitter van mmMechelen Feest Kristof Calvo. "De schaatsbaan wordt zonder twijfel dé attractie van ons winterprogramma, dat met ook 'Vuur en Vlam' haast even straf wordt als het zomerprogramma."

"De schaatsbaan wordt de attractie deze winter", weet mmMechelen-Feest-voorzitter Kristof Calvo.
David Legreve "De schaatsbaan wordt de attractie deze winter", weet mmMechelen-Feest-voorzitter Kristof Calvo.

Maandag tot donderdag

De piste is van maandag tot en met donderdag geopend van 11 tot 21 uur, op vrijdag en tijdens het weekend een uur langer. Op 24 en 31 december kan schaatsen tussen 11 en 17 uur, op 25 december en 1 januari van 14 tot 21 uur. Een ticket kost 7 euro (inclusief de huur van schaatsen), kindergewenning 5 euro.


De stad verdeelt ook 500 waardebonnen onder Mechelaars die het minder breed hebben. "Elke schaatser krijgt een waardebon voor gratis huurschaatsen bij ons. We hopen zoveel mogelijk Mechelaars aan het schaatsen te krijgen", zegt Kathleen Geerts van ISCM.


Kou gekregen van het schaatsen? Dan kan je weer opwarmen in een tent op de Haverwerf: de Gouden Carolus Winter Lounge van brouwerij Het Anker. "Bezoekers kunnen er terecht voor een Mechels speciaalbier, maar ook lokale koffie, whisky en limonades. De uitbating gebeurt door de horecazaken van de Vismarkt. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking", zegt brouwerijeigenaar Charles Leclef. Voor het zover is, moet er natuurlijk eerst nog ijs komen. "Morgen (vandaag, red.) voeren we een lektest uit en starten we met het maken van ijs, al kan dat laatste ook zondag zijn", zegt projectleider van leverancier EMO Arno Devisscher.

Tot 7 januari

Of de ijspiste nu op een markt of op een ponton op het water ligt, voor hem maakt het weinig uit. "Vandaag openden we ook een ijspiste op het water in Oostende. Wat wel een verschil maakt: er staat in Mechelen geen tent over, wat zorgt voor een iets hoger energieverbruik. Maar je hebt natuurlijk wel meer het gevoel te schaatsen op de rivier." De ijsbaan blijft liggen tot en met 7 januari. Voor Malinska is dat een beetje sneu. De rederij moest enkele boottochtjes afgelasten.