Uitbaatster wilde stoppen na overval

DADER (22) RISKEERT DRIE JAAR CEL

Dagbladhandel Bij Jessie op de Grote Markt.
Foto David Legreve Dagbladhandel Bij Jessie op de Grote Markt.
Dylan M., een jonge Mechelaar, stond gisteren terecht voor een gewapende overval op krantenwinkel 'Bij Jessie' in het centrum van Mechelen. Hij riskeert drie jaar cel. De impact bij de uitbaatster is zwaar. Ze overwoog na de overval haar winkel te sluiten.

Kort na de middag op zaterdag 7 november 2015 en terwijl heel wat voorbijgangers keken naar het optreden van de fanfare op de wekelijks markt, wandelde de 22-jarige overvaller de krantenwinkel binnen. "Hij richtte een vuurwapen op de uitbaatster. Zij vluchtte weg naar de keuken. Meteen begon hij sigaretten in te laden en geld te nemen uit de kassa", zei de Mechelse procureur Nele Poelmans. "Even later kwam de man van de uitbaatster binnen. Ook hij kreeg, terwijl de beklaagde wegvluchtte, het pistool op hem gericht."


De twintiger kon eerst ontkomen maar twee dagen later werd hij opgepakt. "Zijn vrienden vertelden de politie dat beklaagde had gesproken over de overval. Ze herkenden hem op de camerabeelden aan zijn groene trui", ging Poelmans verder. Twee dagen na de overval werd hij in de boeien geslagen. De stiefbroer van de twintiger stapte op zijn beurt zelf naar de politie nadat beklaagde hem het alarmpistool had overhandigd in een plastic zak.

Openstaande schuld

De overval werd door beklaagde niet betwist. "Ik wou het eigenlijk niet doen. Geloof me, ik heb lang zitten twijfelen maar deed het toch omdat ik geen ander mogelijkheid zag", zei de 22-jarige overvaller gisteren tegen de rechter. Hiermee verwees de jongeman naar een openstaande schuld van 1.500 na een drugsdeal. De twintiger zat na zijn arrestatie ruim 4,5 maanden in voorarrest. Zijn advocaat Philippe De Cleene vroeg een straf met probatie-uitstel.


De uitbaatster van de krantenwinkel stelde zich burgerlijke partij. Ze vroeg een provisionele schadevergoeding van 3.500 euro. Haar man eiste 500 euro en voor de krantenwinkel werd een economische schade berekend van 1.700 euro provisioneel. "Hij beseft niet wat hij gedaan heeft. Sindsdien heb ik het bijzonder moeilijk. En dat allemaal voor die stomme drugs", zei de uitbaatster gisteren aan de rechter. De dagdagelijkse impact na de overval is zodanig groot dat ze sindsdien wekelijks in begeleiding is bij een psychotherapeute en dat haar houding tegenover de klanten veranderd is. "Bijvoorbeeld wanneer mensen binnenkomen met paraplu's en ik ze niet meteen kan herkennen. Dan steiger ik", besloot de uitbaatster.

Financiële kater

Haar advocate Liesbeth De Vleesschouwer voegde daar nog aan toe dat de uitbaatster kort na de overval zelfs overwoog om er mee te stoppen. "Maar dat heeft ze na overleg met haar boekhouder niet gedaan. Ze zou achterblijven met een financiële kater", aldus de advocate. Een vonnis volgt binnen drie weken.