Trommel eens op een oude PVC-buis

VZW DE NOTEBOOM MAAKT MUZIEKINSTRUMENTEN UIT AFVAL

Jos Maes geeft industrieel afval een tweede leven in De Potterij.
Foto Legrève Jos Maes geeft industrieel afval een tweede leven in De Potterij.
Medewerkers van VDAB hebben gisteren vrijwillig de handen uit de mouwen gestoken in De Potterij in Mechelen, onder meer voor De Notenboom. De vzw maakt er sinds kort muziekinstrumenten van industrieel afval. Hun doel? 20.000 scholieren een beetje te inspireren.

De Potterij is een voormalige droogkuis nabij de Hanswijkstraat die de OVAM sinds twee jaar ter beschikking stelt van creatieve projecten in de circulaire economie. Een van de gebruikers is sinds een drietal maanden De Notenboom, die er haar creatief atelier onderbracht. Hier werken medewerkers en vrijwilligers aan prototypes van muziekinstrumenten gemaakt van afval. "Kwaliteit primeert. Als de klank op niks trekt, zijn we niet goed bezig", zegt voorzitter Jos Maes, die ook muziekleerkracht is. Het moet gezegd: de instrumenten klinken inderdaad verrassend goed.

Mondstuk uit 3D-printer

Maes toont ons onder meer een trommel gemaakt van een PVC- en waterleidingbuis en een afdekzeil van Planckendael, een 'alufoon' gemaakt van aluminium-buisjes van een gordijnfabrikant en een doosje gemaakt van Dovy-keukenhout gevuld met stalen bolletjes waarmee muren worden gezandstraald. Het is echter niet al percussie wat de klok slaat: Maes haalt ook een blaasinstrument tevoorschijn, gemaakt van een dikke PVC-buis afkomstig van zwembaden en een mondstuk uit de 3D-printer. De medewerkers maken de instrumenten niet voor het eigen plezier, wel om ermee naar de secundaire scholen te trekken. Dit schooljaar wil De Notenboom 20.000 jongeren bereiken.

Soort IKEA-pakketten

"Muziek is maar een middel, we willen hen doen nadenken over hergebruik van materialen. Zo leveren we een soort van IKEA-pakketten waarmee ze in de klas aan de slag kunnen gaan", aldus de leraar muzikale opvoeding. Maes kreeg gisteren de hulp van medewerkers van de VDAB Provincie Antwerpen in het kader van een sociale teambuilding Engagevents. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt deel uit van de visie van VDAB", verklaart Ynte Gilles. De jobcoaches staken ook de straathoekwerkers een helpende hand toe bij het creëren van een ontmoetingsruimte en in de Klusbib. Vrijwilligers ontlenen sinds een jaar werkmateriaal aan abonnees (voor 20 euro per jaar, red.). "Onze bib loopt fantastisch goed. Elke avond hebben we 4-5 bezoekers. We hebben meer dan honderd leden", zegt Kris Bauwelinck. Het grote pand verkeert wel in erbarmelijke staat. De gasten mogen het dan ook gebruiken in ruil voor instandhoudingswerken. Wat er in de toekomst met De Potterij zal gebeuren, is niet duidelijk. Momenteel loopt een eerste saneringsproject op zijn einde, een tweede en waarschijnlijk kleinere volgt. "De OVAM wil het pand opknappen. Probleem is dat er betonrot werd vastgesteld, wat het eigenlijk goedkoper maakt om het af te breken dan het te renoveren", aldus nog Bauwelinck.