Topfotografe maakt portret van Arts Zonder Vakantie

Greet Stevens bij haar portret.
Foto Marc Aerts Greet Stevens bij haar portret.
Honderd terreinvrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie hebben vrijdag van topfotografe Lieve Blancquaert een portret gekregen. Onder hen de Mechelse pediater Greet Stevens (55), die vorig jaar naar Congo trok.

Blanckaert maakte als blijk van appreciatie voor de terreinvrijwilligers kunstzinnige zwart-witportretten in combinatie met mooie composities van betekenisvolle voorwerpen. Onder hen Greet Stevens. De pediater trok vorig jaar voor twee weken naar een ziekenhuis in Zuid-Kivu.


"Het was geen vakantie", lacht ze. Wel een confrontatie. Ze belandde in een andere wereld. Samen met de vier artsen ging ze op zoek naar mogelijke verbeteringen. "De artsen en verpleegkundigen waren goed, maar ze hadden geen monitors, geen labo, weinig medicijnen. We wisten niet altijd goed wat we aan het behandelen waren, terwijl de kinderen soms bijna dood in het ziekenhuis aankwamen."

Baby's met stuipen

Greet trachtte meer structuur te brengen in de zorg en wees op het belang van preventie. "Ik heb veel baby's met stuipen gezien, waarschijnlijk omdat ze niet vaak genoeg gevoed werden."


Had haar agenda in België niet te druk geweest, ze was al opnieuw op missie geweest met Artsen Zonder Vakantie. "Het zou zonde zijn de ervaring die ik nu heb verloren te laten gaan. En de nood is zo hoog." (WVK)