Studente bouwt app om zieke kinderen te informeren: “Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het soms is artsen te begrijpen. Zico moet hen daarbij helpen”

Links Lisa Hendrickx, met collega's Boyd Driesen, Estelle Wolput en Sam Van Buggenhout
Zico Links Lisa Hendrickx, met collega's Boyd Driesen, Estelle Wolput en Sam Van Buggenhout
Lisa Hendrickx (24) uit Aarschot en drie collega-studenten van Thomas More in Mechelen hebben donderdagavond een prijs voor het beste ondernemersidee gewonnen. De jonge start-up werkt aan een app die zieke kinderen in het ziekenhuis beter moet informeren over wat hen overkomt. “Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het soms is artsen te begrijpen”, zegt Lisa.

Bizidee organiseerde donderdagavond samen met de stad Mechelen en de afdeling Media & Entertainment van de Thomas Morehogeschool de ‘Nacht van de Inspiratie’, een kennismarkt met workshops en coaching voor startende ondernemers. Tevens werd het beste ondernemersidee beloond met een prijzenpot ter waarde van 4.000 euro. Het geld ging naar Zico van Lisa Hendrickx en haar collega-studenten Media en Entertainment Business Boyd Driesen (Bocholt), Estelle Wolput (Beersel) en Sam Van Buggenhout (Londerzeel).

Ik was een jaar geleden zelf regelmatig in het ziekenhuis door persoonlijke problemen en zag daar veel kinderen. Vaak vroegen ze hun ouders waarom ze daar waren en wat er precies ging gebeuren. De mama’s en papa’s hadden zelf niet altijd een antwoord

Lisa Hendrickx

Zij werken aan een app die communicatie tussen arts, ouders en zieke kinderen moet verbeteren. Jaarlijks moeten 230.150 kinderen naar het ziekenhuis, maar vaak weten zij niet precies wat hen overkomt. “Ik was een jaar geleden zelf regelmatig in het ziekenhuis door persoonlijke problemen en zag daar veel kinderen. Vaak vroegen ze hun ouders waarom ze daar waren en wat er precies ging gebeuren. De mama’s en papa’s hadden niet altijd een antwoord. Ook ikzelf had het soms moeilijk om de dokterspraatjes te begrijpen, laat staan een kind.”

Doktersassistent

Ze deed een rondvraag bij verschillende ziekenhuizen en ondervond dat er op folders na weinig hulpmiddelen bestonden. Het zette haar aan het denken. Zo kwam ze op Zico: een zacht, wit animatiefiguurtje met een veertje op zijn hoofd en een pleister op zijn buik. Hij is een ‘doktersassistent’ die aan de hand van informatieve animatievideo’s uitleg geeft over ziektes en behandelingen op niveau van het kind. Zo kan worden weergegeven wat bijvoorbeeld een bloedtransfusie of een MRI scan is. Dankzij augmented reality kunnen kinderen hun ‘buddy’ bijvoorbeeld al eens onder de scanner zien gaan. “Ik diende het voorstel in als bachelorproef, collega-studenten sloten zich bij het project aan. Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een website, de app volgt later. We zijn bezig met het prototype en stellen het figuurtje op punt.”

“Echte buddy”

Bedoeling is in januari 2020 met de eerste filmpjes naar de ziekenhuizen te kunnen gaan. “In eerste instantie rond specifieke ziektes zoals astma of epilepsie. Stelselmatig worden nadien alle ziektes en behandelingen besproken door Zico. Artsen zullen deze dan kunnen gebruiken om uitleg te geven aan patiëntjes van 3 tot 12 jaar. Zico moet een echte buddy worden voor de kinderen”, besluit Lisa.

Zico is een zacht, wit animatiefiguurtje met een veertje op zijn hoofd en een pleister op zijn buik.
Zico Zico is een zacht, wit animatiefiguurtje met een veertje op zijn hoofd en een pleister op zijn buik.
Lisa Hendrickx
Zico Lisa HendrickxReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.