Stationsproject verlaagt Leuvensesteenweg met anderhalve meter: verkeer moet over minimale rijstroken

De huidige en de toekomstige situatie op de Leuvensesteenweg, met de Fietspuzzel.
Mechelen In Beweging De huidige en de toekomstige situatie op de Leuvensesteenweg, met de Fietspuzzel.
Zeker zwaar verkeer kan vanaf zondag maar beter de Leuvensesteenweg in Mechelen mijden. Ter hoogte van de Tangent start een aannemer met de bouw van betonnen keermuren om de baan met anderhalve meter te kunnen verlagen.

De werkzaamheden zijn nodig met het oog op de realisatie van de Fietspuzzel, een belangrijke schakel boven de rijweg in de nieuwe fietsverbinding die momenteel wordt aangelegd tussen den Brusselsesteenweg en het Douaneplein. Om de hellingsgraad zo laag mogelijk te houden, moet het wegdek van de steenweg met anderhalve meter zakken.

“Tot op die diepte uitgraven kan alleen als er stabiliteitswerken gebeuren in de vorm van betonnen keermuren. De constructie ervan start op maandag 16 maart. De aannemer zet de modernste technieken in om de hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken en tegelijk de stabiliteit van de woningen optimaal te garanderen”, meldt Rudy Van Cam, communicatiecoördinator van stationsproject Mechelen in Beweging.

Snelheidsbeperking

De werken starten aan de kant van de even huisnummers. De resterende ruimte voor gemotoriseerd verkeer wordt minimaal, al blijft verkeer in beide richtingen mogelijk. “Vrachtwagens en bussen kunnen er elkaar kruisen mits inachtneming van de nodige voorzichtigheid. Daarom ook is er een snelheidsbeperking tot 30km/u van kracht en worden er waarschuwingsborden geplaatst.”

Zwaar verkeer dat niet in de onmiddellijke buurt moet zijn, wordt aangeraden een alternatieve route te volgen via de E19. De situatie houdt zowat het hele jaar aan. Op één dag is er wel deels geen verkeer mogelijk, nu zondag, omwille van de aanleg van een nieuwe asfaltlaag. Je kan tussen 9 en 15 uur Mechelen niet via de Leuvensesteenweg binnenrijden. Het verkeer wordt omgeleid via Motstraat, Colomalaan en Postzegellaan. Ook De Lijn volgt die omleiding.

Illustratie van de werkzaamheden op de Leuvensesteenweg.
Mechelen In Beweging Illustratie van de werkzaamheden op de Leuvensesteenweg.