Stad huurt ledverlichting in plaats van deze te kopen

MECHELEN Stad Mechelen en electronicafabrikant Trilux hebben de handen in elkaar geslagen om duurzame ledverlichting aan te brengen in vier gebouwen van de stad.
David Legreve MECHELEN Stad Mechelen en electronicafabrikant Trilux hebben de handen in elkaar geslagen om duurzame ledverlichting aan te brengen in vier gebouwen van de stad.
De stad Mechelen koopt geen nieuwe verlichting voor vier stadsgebouwen, maar zal deze huren bij elektronicafabrikant Trilux. Op die manier kan ze sneller overschakelen naar ledverlichting.

De stad least voor vijftien jaar verlichting voor het Stadsarchief, de Academie, het Conservatorium en de kantoren van het Cultuurcentrum. “In totaal gaat het om de vervanging van 1.150 lichtarmaturen in de vier gebouwen. Op 15 jaar zullen we 300.000 euro betalen”, zegt schepen van Gebouwen Koen Anciaux.

Waarom de stad de verlichting niet gewoon koopt? “Het budget laat dat niet toe, of ze zouden elders fors moeten schrappen. Op deze manier kunnen we de kost spreiden”, verklaart de schepen. “Bijkomend voordeel is dat we het onderhoud niet meer moeten doen en besparen op onze elektriciteitsfactuur”, zegt schepen van Duurzaamheid Marina De Bie.

De relighting levert de stad immers een energiebesparing van vijftig procent op. “We moedigen onze burgers aan om zo veel en zo snel mogelijk op ledverlichting over te schakelen, dus zelf geven we het goede voorbeeld.”

In een van de lokalen van de Academie komt een intelligent lichtsysteem. “Zo kunnen we via de cloud het energieverbruik in dat lokaal monitoren”, zegt Jan Van Riel van Trilux. “Vaak weet men niet precies hoeveel uren de verlichting brandt en die informatie kan nuttig zijn voor de toekomst.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.