Stad bestrijdt leegstand met snellere registratie en hogere taksen

Leegstaande handelspanden op de Kleine Bruul in Mechelen
David Legreve Leegstaande handelspanden op de Kleine Bruul in Mechelen
De stad Mechelen heeft een nieuw actieplan klaar om de leegstand in het kernwinkelgebied aan te pakken. Met onder meer een snellere registratie van leegstaande panden en hogere taksen wil ze eigenaars ertoe aanzetten om sneller te verhuren. De laatste nieuwkomer in de Bruul juicht de maatregelen toe.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Locatus staat 11 procent van de winkels in het Mechelse winkelcentrum leeg. Daarmee doet de stad het nog niet eens zo slecht: de stad behoort bij de betere middenmoot van de centrumsteden. Onder meer in de Kleine Bruul is de leegstand momenteel erg zichtbaar, al is er daar volgens de stad wel beterschap op komst. Net als voor de voormalige Mexx-winkel op de Botermarkt overigens, waar dit najaar de fastfoodketen Chitir Chicken een restaurant wil openen.

Leegstaande handelspand op de Botermarkt in Mechelen
David Legreve Leegstaande handelspand op de Botermarkt in Mechelen

Schepen van Economie Greet Geypen wil de leegstand naar beneden krijgen door middel van een nieuw actieplan. “We moeten bescheiden zijn. Als stad kan je niet actief ingrijpen, enkel de omstandigheden zo goed mogelijk maken”, zegt ze. “Enerzijds voorzien we stimulerende maatregelen om leegstaande panden in te vullen. Anderzijds moeten we een stok achter de deur hebben als handelspanden niet ingevuld raken. De reden van langdurige leegstand ligt al te vaak bij veel te hoge huurprijzen.”

Hogere leegstandtaksen

Voortaan zal de dienst economie een wekelijkse rondgang maken om leegstaande panden sneller op te merken. “Na de vaststelling wordt onmiddellijk contact opgenomen met de eigenaar. Dit om mee te zoeken naar een oplossing: te helpen om vraag en aanbod te matchen en informatie te verstrekken over de werking van de vzw Mest en over onze premie ‘kernversterkend renoveren’. Daarnaast willen we ook het signaal geven dat leegstand op de voet wordt opgevolgd.”

De inventarisatie helpt ook bij het heffen van leegstandtaksen. Dat kan wettelijk gezien pas na twaalf maanden, een termijn die pas begint te lopen na registratie. De taksen gaan omhoog. Eigenaars van leegstaande panden worden momenteel jaarlijks belast aan 27 euro per vierkante meter, een bedrag dat na vijf jaar kan oplopen tot 135 euro per vierkante meter. Een nieuw belastingreglement verhoogt dat voor panden binnen de vesten en in het kernwinkelgebied tot respectievelijk 50 en 70 euro per vierkante meter  (jaarlijks verhoogd tot na vijf jaar 250 en 350 euro per vierkante meter). De stad raamt de opbrengst op 446.000 euro.

De reden van de leegstand zijn de te hoge huurprijzen.
Vaak zijn de eigenaars grote fondsen die gokken op grote ketens
en die leegstandtaks niet eens voelen

Johan Hollants, zaakvoerder van Edie

Passage

Zaakvoerder Johan Hollants van Edie, de laatste nieuwe zaak in de Bruul, zegt voorstander te zijn van een strikte opvolging van leegstand, zeker in de hoofdstraten. Volgens hem zijn te hoge huurprijzen inderdaad dé reden voor leegstand. “Wij hebben het geluk gehad dat we gemakkelijk konden praten met onze eigenaar en dat hij meedacht. Vaak zijn eigenaars grote fondsen die gokken op grote ketens en die leegstandtaks niet eens voelen.”

Edie opende een maand geleden in het pand van onder meer de vroegere Mediamarkt. De uitbaters hadden er eerder een pop-up tijdens de verbouwingen van hun Lily in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “We zijn toen in positieve zin verschoten van de passage in de Bruul en hebben daarop beslist om hier een tweede vestiging te openen omdat we hier een heel nieuw publiek bereiken”, aldus Hollants. Enkele weken terug raakte bekend dat ze in het najaar Decathlon als buur krijgen. “De perfecte invulling. Dat wordt een echte trekker.”

Leegstand in Mechelen: Kelli Van Hees en Johan Hollants van Edie op de Bruul
David Legreve Leegstand in Mechelen: Kelli Van Hees en Johan Hollants van Edie op de Bruul5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jules van elsen

  Toch slim gezien : eerst een spookstad maken en dan de leegstand beboeten. Leven de communisten ?

 • Herman PLUYS

  En wat doet u aan een winkel die al jaren leeg staat buiten de bruul? Naast mij staat erzo een, die al 4 jaar leeg is.

 • gregory lindekens

  Groot gelijk Lisiane ik ben handelsvertegenwoordiger,als ik er niet hoef te zijn mijd ik het als de pest!Het stadsbestuur heeft Mechelen op een eiland geplaatst.

 • Jan Van Rompaey

  Mechelen bloedt stilaan dood door de dictatuur van de stadslijst. Daar gaan ze nog spijt van krijgen. De automobilisten worden bekelen als pestlijders. Achter elke hoek wacht u een boete. Zelf in de open lucht van het park wacht u een boete als je een sigaret opsteekt. Voetpaden kunnen niet meer gebruikt worden door echte voetgangers. Overal staan er fietsen tegen de geven. En in sommige straten hebben ze voorrang op alle verkeer.Mechelen ? Een stad om te mijden !!!

 • LISIANE RECH

  Begin eerst met minder autoluw en betaalbare parkings