Stad beloont veilige en comfortabele studentenkamers met Topkot-label

Schepen Greet Geypen en Lieselotte Heymans van Thomas More vinden dit kot aan de Zandpoortvest een 'Topkot'.
Foto David Legreve Schepen Greet Geypen en Lieselotte Heymans van Thomas More vinden dit kot aan de Zandpoortvest een 'Topkot'.
Enkel nog kwalitatieve en veilige studentenkamers. Dat is het doel van het Topkot-label dat de stad Mechelen in het leven roept. De Thomas Morehogeschool waarschuwt intussen voor een tekort aan koten.

Schepen Greet Geypen (Open Vld) en diensthoofd Studentenvoorzieningen van Thomas More Lieselotte Heymans hebben gisteren een eerste Topkot-label uitgereikt aan de Zandpoortvest 34. Het pand voldoet aan alle voorwaarden, met andere woorden het heeft een conformiteitsattest, een brandweerkeuring en een stedenbouwkundige vergunning.


Maar dat is lang niet voor alle koten zo. De 390 door de hogeschool erkende koten hebben minstens het attest aangevraagd, maar hoe het gesteld is met de naar schatting 200 koten in een alternatief circuit is niet duidelijk.


De stad wil dat nu stelstelmatig controleren, te beginnen met de kamers in de oudste gebouwen. Tegen 2020 moeten alle studentenkamers de nieuwe uitbatingsvergunning hebben - dus als aan de drie voorwaarden voldaan is - of de deuren sluiten. "Een kot mag geen krot zijn", zegt Geypen. Tegelijkertijd moet het de stad toelaten om een duidelijker zicht te krijgen op het aantal koten.


Volgens de hogeschool dreigt een tekort. "De bezettingsgraad van de 390 kamers ligt op 99 procent. We verwachten dat de interesse volgend jaar zal toenemen dankzij onze vijf nieuwe Engelse opleidingen", zegt Heymans. Voor een kamer in Mechelen betaal je nu gemiddeld 275 euro per maand, een stuk minder dan in andere studentensteden.


Marc Van den Broeck, eigenaar van Zandpoortvest 34, vreest dat de prijzen zullen stijgen.


"Uitbaters zullen gedwongen zijn kosten te maken, waardoor ze ofwel zullen stoppen ofwel hun prijzen zullen verhogen", verwacht hij. Om ervoor te zorgen dat er geen tekort aan komt, zal de stad projectontwikkelaars aanmoedigen om studentenkoten te bouwen. "De afgelopen jaren deden we dat nog niet omdat we het bericht kregen dat er voldoende koten waren", aldus Geypen. (WVK)