Sp.a vraagt dringend debat over kwaliteit rusthuizen: “Windekinds is geen alleenstaand geval”

Rustoord Windekinds in Mechelen
Wannes Vansina Rustoord Windekinds in Mechelen
“Windekinds is geen alleenstaand geval.” Dat zegt Sp.a Mechelen, dat de gemeenteraadscommissie vraagt om met spoed samen te komen om het te hebben over de kwaliteit en betaalbaarheid van de Mechelse rusthuizen.

Aanleiding van de oproep is een getuigenis op Facebook begin deze maand over privérusthuis Residentie Windekinds in de Lange Heergracht, een bericht dat massaal werd gedeeld. “Het voldoet aan geen enkele norm van hygiëne, veiligheid of comfort”, concludeerde Laila Dif na een bezoek. De stad Mechelen bracht daarop de controle-instanties op de hoogte. “We waken erover dat de toestand zo snel mogelijk wordt aangepakt”, aldus de stad.

Rusthuis Windekinds (achter het boompje) in de Lange Heergracht in Mechelen.
Google Rusthuis Windekinds (achter het boompje) in de Lange Heergracht in Mechelen.

“Geen alleenstaand geval”

Volgens sp.a is dat niet voldoende. “De getuigenis over de situatie in Windekinds is helaas geen alleenstaand geval in het Mechelse. Tijdens onze huisbezoeken hoorden we meerdere klachten en bezorgde verhalen over de toestand van verschillende rusthuizen. Steeds gaat het over dezelfde problemen: een hoge kostprijs en personeel dat handen te kort komt, waardoor ouderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben”, zegt voorzitter Thijs Verbeurgt.

Schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Groen) vindt het niet nodig om snel een commissievergadering bijeen te roepen. “Na het Facebookbericht hebben we bij de Woonzorglijn klacht ingediend. De controle op privérusthuizen is een Vlaamse bevoegdheid. Als sp.a weet heeft van andere problemen, raad ik hen aan ook klacht in te dienen zodat er effectief iets kan aan worden gedaan. Al kan er tijdens de volgende commissievergadering zeker een debat zijn.”

Een impressie van toekomstig woonzorgcentrum Hanswijk in Mechelen..
Vulpia Een impressie van toekomstig woonzorgcentrum Hanswijk in Mechelen..

Nieuwbouw

Vulpia, eigenaar van Residentie Windekinds en een van de grote spelers in de woonzorgsector, geeft toe dat het rusthuis gehuisvest is in een verouderd gebouw. “Een opmerking die eerder ook door het Agentschap Zorg en Gezondheid is gemaakt en door iedereen kan worden gezien. We hebben het een jaar geleden overgenomen en doen ons best om met een duurzame oplossing te komen”, zegt operationeel directeur Bart Couwels. Die bestaat in Hanswijk, een nieuwbouwcomplex met 80 kamers en 39 assistentiewoningen in de Mechelse stationsbuurt. Wanneer het de deuren moet openen, is niet duidelijk. Hij wijst op een recente inspectie. “Wat voor mij belangrijk is, is dat de zorg en dienstverlening momenteel in Windekinds wel oké zijn, behoudens een aantal opmerkingen”, aldus Couwels.

Winstlogica

Regelmatig bezoeker Peter Bogaerts van PVDA Mechelen bevestigt dat het personeel er ondanks de gedateerde infrastructuur in slaagt goede zorg te bieden. Zijn partij vindt wel dat ouderenzorg een taak is van de overheid en niet van de markt, waar de winstlogica overheerst. 

Windekinds bestaat uit dertig tweepersoonskamers op vijf verdiepingen zonder eigen sanitair.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.