Slimme fietslamp brengt veiligheid schoolroutes in kaart

Vanaf maandag 13 mei gaan leerlingen van bassisschool Sint-Jozef Coloma naar school met een slimme lamp en een app die hen moeten aanzetten om meer te fietsen en veiligere routes naar school te nemen. Maija Mans, Merel Mariën en Miro Van den Branden tonen de lamp.
David Legreve Vanaf maandag 13 mei gaan leerlingen van bassisschool Sint-Jozef Coloma naar school met een slimme lamp en een app die hen moeten aanzetten om meer te fietsen en veiligere routes naar school te nemen. Maija Mans, Merel Mariën en Miro Van den Branden tonen de lamp.
De kinderen van de Mechelse basisschool Sint-Jozef Coloma krijgen deze week een slimme fietslamp. Deze brengt niet alleen hun route van en naar school in kaart, maar moet hen ook aansporen om vaker voor de tweewieler te kiezen.

Met het pilootproject wil de stad Mechelen samen met BAM Belgium en AE nv het fietsen naar school veiliger een aantrekkelijker maken. “Dit soort technologie kan echt een verschil maken en bijdragen aan een mentaliteitsverandering. Bovendien gaan we met de resultaten aan de slag om ons fietswegennetwerk te analyseren en verbeteren”, zegt schepen van Onderwijs Marina De Bie (Groen).

Het project AllRide verzamelt de fietsroutes op een platform waar de scholieren ook hun commentaar over eventuele pijnpunten kwijt kunnen. De gegevens kunnen gebruikt worden om de veiligste routes beter aan te duiden en de meest gebruikte routes veilig uit te rusten. “Dankzij hun feedback kunnen wij alternatieve, veilige routes voorstellen”, zegt Hans Robben, innovation manager bij AE.

“Onze ultieme droom is dat de gebruikers worden geconnecteerd met de infrastructuur zodat die dynamisch aangestuurd kan worden. Stel je voor: je kinderen fietsen naar school, de infrastructuur herkent de fietsers en op hun pad schieten de verkeerslichten op groen en in de directe schoolomgeving wordt het autoverkeer afgescheiden”, zegt Jan Buyle, chief innovation officer bij BAM.

AllRide moet niet alleen het fietsen naar school veiliger maken, maar scholieren ook aanzetten om het vaker te doen. Dat door middel van een spelformule. Door te fietsen krijgen ze punten waarmee ze individueel en op klasniveau levels kunnen behalen en prijzen kunnen winnen als toegangstickets voor het Sportimonium, een fietslamp of coole reflector.

Hetzelfde proefproject wordt gelijktijdig uitgevoerd in het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut in Brugge. Daar wordt niet gewerkt met een slimme fietslamp, wel met een app. Het pilootproject kadert in het Interreg 2 Zeeën project SCIFI.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Van Riet

    Velen zijn nu al te lui om hun fietslicht aan te zetten bij donker of slecht weer....