Skatehouse opent permanent op Douaneplein: "Zonder hulp van skaters was dit nooit gelukt"

Binnenin de winkel staat een ramp.
Foto David Legreve Binnenin de winkel staat een ramp.
Skatehouse heeft gisteren de deuren geopend aan de skateramp op het Douaneplein in Mechelen. "Zonder de hulp van de skaters was dit nooit gelukt", zegt Renaud Amand. Intussen ging ook de buitenaanleg van de jongerensite van start.

Skatehouse opende een jaar geleden als pop-up de deuren op de Leermarkt, maar het was altijd al de bedoeling om open te gaan aan het Douaneplein. "Tweeënhalf jaar geleden zaten we hier op de koude beton en vroegen we ons af wat er in dit gebouw zou zijn en waarom daar niks mee gebeurde. We zijn dan gaan informeren en zo is de bal aan het rollen gegaan", zegt Amand.


Voortaan kunnen de skaters van het Douaneplein zich verwarmen in de winkel of er naar het toilet gaan. Leden - Skatehouse telt er intussen al 250 - kunnen ook binnen skaten, al staat de ramp dit openingsweekend uitzonderlijk open voor iedereen.


Amand is blij dat het eindelijk zover is. "Het zijn zware dagen geweest. Sinds een week hebben we elektriciteit, sinds een dag water en verwarming. Ik heb de afgelopen drie maanden veel thermisch ondergoed gedragen."


Hij is ook de skaters erg dankbaar. "Met de aannemers liep van alles mis, maar dankzij hen is alles toch nog gelukt." Sinds deze week wordt ook buiten gewerkt. Aannemer Hertsens startte met de heraanleg van het openbaar domein. Met de herinrichting komt er een nieuw plein voor Den Hangar. Dat krijgt basketbalringen en zal door middel van een groene omranding één geheel vormen met de skatebowl. Aan de voorkant van De Loods komt dan weer een ontvangstplein. Fietsparkeervoorzieningen worden geconcentreerd over het terrein gespreid. Afhankelijk van de locatie worden zitblokken, zitbanken of ligbanken geplaatst. Aanplantingen zorgen voor meer groen en er komen ook 'urban landscape zones': zones met grovere brokstukken opgebroken asfalt met daarop teelaarde en bloemenzaad. De opening van de jongerenzone wordt begin mei verwacht. (WVK)