Sjarabang neemt intrek in Maurus Moreelshuis

Afgelopen weekend werd afscheidgenomen van het Maurus Moreelshuis in het Mechelse Begijnhof. Vanaf januari neemt Sjarabang zijn intrek in het vroegere dodenhuisje en in de aangrenzende expositieruimte.

Een team van cultuurminnende Mechelaars opende het Moreelshuis in april 2012. Het was een multifunctionele ruimte die beeldende kunstenaars, musici en sprekers de gelegenheid bood een activiteit te organiseren. Bedoeling was vooral - net zoals bij de Kunst op het Groot Begijnhof -Mechelse kunstenaars gelegenheid te bieden te exposeren. "Maar dat is niet echt gelukt, wat ik wel jammer vind. We hadden wel heel wat Nederlanders", zegt bezieler Jaap Boelens (74). Desalnietemin is hij teleurgesteld, maar blikt hij tevreden terug. "De laatste jaren stond ik er alleen voor en ik ben te moe om verder te gaan. Bovendien verhuis ik terug naar Nederland. Ik ben nog wel op zoek gegaan naar een opvolger, maar dat is niet gelukt."

Het pand, eigendom van de kerkfabriek, krijgt vanaf januari wel opnieuw een culturele invulling. Vanaf dan neemt Sjarabang er zijn intrek. Sjarabang is de bekende Mechelse vereniging die zich inzet voor kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een beperking. "We zullen het Maurus Moreelshuis - we behouden de naam - gebruiken als expositie- en werkruimte, maar willen het ook verhuren aan de Mechelaars en bedrijven voor feesten en tentoonstellingen", zegt Marleen D'Joos. "Het is van levenslang dat het Moreelshuis rendeert, want ons project bij het Participatiedecreet werd negatief beoordeeld en dus niet gesubsidieerd. Het wordt springen en zien dat we niet verdrinken." Sjarabang zelf verhuisde vorig jaar van de Kerkhoflei naar het Begijnhof en zat sindsdien erg krap. Info: www.sjarabangvzw.be. (WVK)

Jaap Boelens stopt met het Maurus Moreelshuis.
David Legreve Jaap Boelens stopt met het Maurus Moreelshuis.