Sint-Romboutscollege verhuist derde graad naar Diocesaan Pastoraal Centrum: “Minicampus bereidt leerlingen voor op hoger onderwijs”

Algemeen directeur René Schroyens in het Diocesaan Pastoraal Centrum, voor het toekomstige gebouw van de derde graad van het Sint-Romboutscollege.
Marc Aerts Algemeen directeur René Schroyens in het Diocesaan Pastoraal Centrum, voor het toekomstige gebouw van de derde graad van het Sint-Romboutscollege.
Het Mechelse Sint-Romboutscollege verhuist zijn derde graad naar het Diocesaan Pastoraal Centrum, als alles volgens plan verloopt op 1 september 2020. Op die manier wil de school 150 à 200 extra leerlingen. “Het wordt een soort van minicampus, die al meer richting het hoger onderwijs gaat”, zegt algemeen directeur René Schroyens.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakte donderdag bekend dat negen Antwerpse scholen jaarlijks 680.000 euro zullen krijgen voor het huren van schoolgebouwen. Een van de bestemmelingen is het Sint-Romboutscollege, dat vanaf 2020 jaarlijks 112.800 euro krijgt voor achttien jaar.

De huursubsidies moeten voor een stuk de ingebruikname van een deel van het Diocesaan Pastoraal Centrum in de Varkensstraat dekken. “We zullen een blok huren van het bisdom, waar vroeger de seminaristen nog les hebben gekregen”, licht algemeen directeur René Schroyens de plannen toe. “Op die manier kunnen we groeien van een school met 1.050 naar een school met 1.200 leerlingen.”

Kamperen

Er is nood aan bijkomende plaatsen. “Mechelen trekt aan, de druk is bijzonder groot. We werken al zes jaar met een callcenter voor de inschrijvingen en zitten aan een maximum van 235 leerlingen in het eerste jaar. Dat er onlangs nog aan twee andere secundaire scholen werd gekampeerd, is een teken dat er krapte is op de onderwijsmarkt. Aan de Veemarkt kunnen we niet meer uitbreiden. In de loop van de jaren zijn de kamers van de pastoors en de zonderkamers al in gebruik genomen. Alle lokalen worden maximaal gebruikt.”

Studentenkoten

Het blok van het Diocesaan Pastoraal Centrum staat momenteel leeg. Voorheen waren er onder meer studentenkoten in ondergebracht, tot die werden afgekeurd omwille van de brandveiligheid. Sindsdien was het bisdom op zoek naar een nieuwe bestemming. “Het gebouw zal binnenin worden gestript en er wordt ook deels bijgebouwd. De hoofdingang komt waar nu de brandingang is, aan het Jef De Smedtplein, van waaruit de leerlingen naar de fietskelder kunnen”, aldus Schroyens. “Het wordt een soort van minicampus die meer richting hoger onderwijs gaat. De leerlingen zullen misschien met laptop of tablet werken. Er komt geen refter, maar een soort van cafetaria-lounge. We kunnen ook de aula gebruiken.”

Sint-Lambertus

Ook basisschool Sint-Lambertus in Muizen krijgt een huursubsidie van Crevits: jaarlijks 86.304,85 euro vanaf 2020, en dat voor achttien jaar. Het geld dient ter ondersteuning van de nieuwe sporthal, vier klassen en de vernieuwing van de refter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.