Schoolstraten vandaag verkeersvrij voor STRAPDAG

Vandaag vindt in gans Vlaanderen de STRAPDAG plaats. In Mechelen betekent dit verkeersvrije schoolomgevingen om leerlingen te motiveren om te voet of met de fiets te komen.

De autovrije schooldag is nodig. "Slechts een kwart van de kinderen komt met de fiets naar school, en ouders zetten hun kinderen nog vaak met de auto af aan de schoolpoort. Een trend die heel wat scholen willen doorbreken. 15 van de 34 lagere scholen doen mee", zegt schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA). Het gaat om basisscholen Victor Van de Walle, Don Bosco, De Parel, De Spreeuwen, De Wegwijzer, Scheppers, De Spiegel, De Zonnebergen, Ursulinen, De Abeel, De Ark, De Ham, De Luchtballon en Maurits Sabbe en het secundaire Campus Botaniek (Paramedisch Instituut). Een stuk van de schoolomgeving wordt niet alleen autovrij gemaakt, er vinden ook verkeersgerelateerde activiteiten plaats.

Extra beweging

"Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van minder auto's de verkeersdrukte in de spitsuren verlaagt en de luchtkwaliteit kan verbeteren, maar er zijn ook voordelen voor de strappers zelf. Zowel de ouders als de kinderen hebben voordeel bij extra lichaamsbeweging, en voor de kinderen is het een belangrijke leerervaring. Ze leren de verkeersregels al doende", aldus Mobiliteitsschepen Marina De Bie (Groen).


(WVK)