Schoolbus sleurt fietsend meisje mee

De brandweer bij de bus, die omhoog getild werd om de fiets - en even daarvoor ook het meisje zelf - er vanonder te halen.
David Legreve De brandweer bij de bus, die omhoog getild werd om de fiets - en even daarvoor ook het meisje zelf - er vanonder te halen.
MECHELEN - Een schoolbus heeft gisteren op de Battelsesteenweg een fietsend meisje uit Mechelen aangereden en enkele meters meegesleurd. De buschauffeur had haar bij het rechts afslaan niet opgemerkt. De tiener, die door de brandweer bevrijd werd, raakte gewond aan een been. De zwaar geschrokken chauffeur en vijf leerlingen van basisschool Den Anker, die op de bus zaten, werden opgevangen bij Bakkerij Carl. 

Het tienermeisje fietste gisterennamiddag iets voor 16.30 uur op de Battelsesteenweg van school naar huis. Net toen ze ter hoogte van de Neerweg reed, passeerde een schoolbus, die nog op ronde was om vijf kinderen van basisschool Den Anker thuis af te zetten. De chauffeur sloeg op dat moment rechtsaf de Neerweg in. "Het meisje werd aangereden en belandde onder de bus", vertelt een ooggetuige. "De buschauffeur wist eerst niet dat hij iemand had aangereden en reed nog enkele meters door." Het meisje kwam gekneld te zitten onder de schoolbus. Die stopte uiteindelijk nadat voorbijgangers de chauffeurs hadden gealarmeerd. In afwachting van de hulpdiensten bleven drie voorbijgangers bij het slachtoffer. Eens ter plaatse ontfermden een MUG-team van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten en hulpverleners van twee ziekenwagens zich over het aangereden meisje.

De verwrongen fiets van de aangereden tiener.
David Legreve De verwrongen fiets van de aangereden tiener.

Bij bewustzijn

"De medische hulpverleners hebben eerst de toestand van het slachtoffer stabiel gemaakt. Vervolgens hebben we de bus omhoog getild om het meisje er vanonder te halen", vertelt luitenant Karel Van Heetvelde van de brandweerzone Rivierenland. Het meisje bleef de hele tijd bij bewustzijn, maar liep verwondingen op aan een been. "Eens het slachtoffer was bevrijd, werd ze overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeerde niet in levensgevaar", voegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande eraan toe. "De buschauffeur verkeerde in shock." Het personeel van Bakkerij Carl aan de Battelsesteenweg nam de chauffeur mee naar binnen en liet hem daar bekomen. Nadien werd hij eveneens overgebracht naar het ziekenhuis.


De vijf leerlingen van basisschool Den Anker die nog op de bus zaten, werden opgevangen in een ruimte boven de bakker.

Ouders

"We hebben contact opgenomen met de ouders van vijf leerlingen. Zij zijn ter plaatse gekomen en kwamen de kinderen ophalen", vertelt Scholengroep 5-woordvoerster Sandra Van Maurik. "Nadien hebben we ook de eigenaar van de busfirma op de hoogte gebracht. Die heeft een tweede chauffeur ter plaatse gestuurd voor de bus." Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, wordt nog verder onderzocht door de lokale politie, maar het lijkt er sterk op dat het om een dodehoekongeval gaat. De buschauffeur had volgens de politie alleszins niet gedronken. Door het ongeval was de Battelsesteenweg een tijdlang versperd. Tijdens de vaststellingen kon het verkeer beurtelings door. De hinder bleef beperkt.

Brandweer bevrijdt gewonde tiener Chauffeur en leerlingen bekomen in Bakkerij