School krijgt zingende directrice

MARINA STOCKX VOLGT TINNEKE VLOEBERGHEN OP BIJ DE BEEMDEN

Marina nam al zingend afscheid van haar 'haar' leerlingen op een boot op de Dijle.
Wannes Vansina Marina nam al zingend afscheid van haar 'haar' leerlingen op een boot op de Dijle.
Opvallend afscheid in buitengewone basisschool Den Anker in Mechelen. Coördinator Marina Stockx (58) nam al zingend op een bootje op de Dijle afscheid van 'haar' leerlingen. In september volgt zij de directrice van De Beemden Tinneke Vloeberghen (61) op.

De meeste Maneblussers kennen Marina Stockx als actrice, presentatrice en vooral zangeres van liedjes van onder meer Piaf en Brassens. Minder bekend is dat ze zich al 37 jaar met minstens evenveel liefde bekommert om de kinderen van Den Anker in de Sint-Jansstraat, eerst als leerkracht, de laatste jaren als coördinator. "Hadden ze mij niet gevraagd voor De Beemden, dan was ik in Den Anker gebleven. Ik heb altijd heel graag met kinderen met een beperking gewerkt. Onze zwakste mensen moeten meer aandacht krijgen", zegt ze.

Tinneke Vloeberghen van De Beemden (rechts) en haar opvolgster Marina Stockx (links).
Marc Aerts Tinneke Vloeberghen van De Beemden (rechts) en haar opvolgster Marina Stockx (links).

Malinska

Stockx had dan wel geen klas meer, de kinderen kennen haar allemaal, onder meer van handpop Roosje waarmee ze jarenlang regelmatig van klas tot klas trok. "Van een pop nemen kinderen vaak meer aan dan van een juf. Het deed raar om Roosje door te geven." Ook de kinderen zal ze missen. Daarom trakteerde ze hen op een bijzonder afscheidscadeau. "Ik wilde iets speciaal doen, iets waar ze later nog aan zouden terugdenken. Omdat ik elke maand op de Muziekboot van Malinska zing, lag dat voor de hand. De kinderen hebben ervan genoten."

Talenten

Zingen gaat ze in De Beemden niet doen, maar ze hecht wel heel veel belang aan cultuur. "Uiteraard moet er geleerd worden en een getuigschrift behaald, maar school is meer dan dat. Wist je dat we met Den Anker dit jaar een gedichtenwedstrijd hebben gewonnen met een Afghaans kindje dat twee jaar in ons land was? Dat was een enorme overwinning voor dat kind. Het is heel belangrijk talenten te ontdekken."


In De Beemden treedt ze in de voetsporen van Tinneke Vloeberghen, een monument aan de Stuivenbergbaan. Zij gaat met pensioen na liefst vier decennia in dezelfde school te hebben gestaan. "Ik neem afscheid van de mooiste job die er bestaat. Het is nog onwezenlijk. Dat ik stop, zal ik pas op 1 september echt beseffen", zegt ze. Veertig jaar lang maakte ze samen met haar team kinderen met een beperking klaar voor de maatschappij en de arbeidsmarkt. Eerst als leerkracht, de laatste tien jaar als directeur. "We krijgen onze leerlingen echt heel ver. Alle problemen krijgen we zo goed als weg."


Vandaar dat ze ongerust is over het M-decreet, dat meer kinderen naar gewone scholen wil toeleiden. Ze vraagt ouders goed na te denken, want volgens haar is er in het gewone onderwijs nog veel werk aan de winkel.


"Durf de stap te zetten naar het buitengewoon onderwijs. Jongeren krijgen maar een kans in hun leven om hun toekomst uit te zetten." Haar opvolgster deelt de bekommernis. "Voor veel kinderen is het buitengewoon onderwijs echt wel nodig. In het gewoon onderwijs missen ze de knowhow en de omkadering."