Scholen krijgen 71.000 euro voor klimaatvriendelijke investeringen

Directeurs Tim Van Aeken (VBS Don Bosco) en Katie Steemans (Busleyden Atheneum), hier met schepenen Marina De Bie en Marc Hendrickx (centraal), krijgen elk 35.500 euro subsidie.
Foto David Legreve Directeurs Tim Van Aeken (VBS Don Bosco) en Katie Steemans (Busleyden Atheneum), hier met schepenen Marina De Bie en Marc Hendrickx (centraal), krijgen elk 35.500 euro subsidie.
Twee Mechelse scholen tasten diep in de buidel voor klimaatvriendelijke investeringen. De stad Mechelen geeft hen een financieel duwtje in de rug van 35.500 euro elk. Van ouders wordt gehoopt dat ze participeren.

Mechelen schrapte alle kleinere subsidiepotten voor alle scholen (vooral voor afvalpreventie) om ze te vervangen door één grote. Daardoor kan ze nu aan twee scholen een substantiële subsidie toekennen van 35.500 euro. Don Bosco zal het geld gebruiken voor nieuwe ramen, de vernieuwing van een plat dak en isolatie van de achtergevel. Campus Caputsteen van het Busleyden Atheneum zal dan weer de centrale verwarming verbeteren en LED-verlichting plaatsen.

Crowdfunding

Voorwaarde voor de subsidie is dat de scholen hun leerlingen en de ouders betrekken.


"Op die manier worden ook zij gesensibiliseerd", zeggen schepenen Marina De Bie (Groen) en Marc Hendrickx (N-VA). Ouders wordt gevraagd om te participeren door middel van crowdfunding. Wie zijn steentje wil bijdragen kan dat via www. socrowd.be. Achteraf betaalt de school iedereen terug met de energiewinsten.


Spoor 5, BimSem en Pitzemburg dienden ook een kandidatuur in, maar zij grepen net naast de subsidie. Zij krijgen van de stad wel ondersteuning om het geld bijeen te brengen door middel van crowdfunding. Bovendien kunnen scholen zich tot 2 mei kandidaat stellen voor de volgende subsidieronde 'Paraat voor het klimaat'. De subsidies kaderen in het streefdoel van de stad om de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. (WVK)