Royal de Luxe belooft droomspektakel

Jean-Luc Courcoult, de excentrieke bezieler van Royal de Luxe, lichtte een tipje van de sluier over 'Miniaturen'.
David Legreve Jean-Luc Courcoult, de excentrieke bezieler van Royal de Luxe, lichtte een tipje van de sluier over 'Miniaturen'.
Bezieler van Royal de Luxe Jean-Luc Courcoult heeft gisteren een tipje van de sluier opgelicht van de voorstelling 'Miniaturen'. "Dit spektakel is als een droom", belooft hij. Het weggeven van de 12.000 tickets start vrijdag.

Het internationaal gerenommeerde Royal de Luxe is de blikvanger van het tweede luik van stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. Van 3 tot 26 maart speelt het een reeks voorstellingen op de Grote Markt. Courcoult en de zijnen streken vorige week neer in een loods in Duffel. Het is de eerste keer dat hij een voorstelling maakt voor een stad zo klein als Mechelen. Nooit eerder maakte hij ook een werk dat zo nauw aanleunt bij de actualiteit. "Ik ben er negen maanden aan het werken. Een zwangerschap", licht hij toe. Het wordt een kleine voorstelling naar Royal de Luxe-normen met slechts een twaalftal acteurs. Reuzen - zoals in Antwerpen - komen er niet aan te pas. "De voorstelling vertelt het verhaal van een lijnpiloot. Op een dag dommelt hij in achter zijn controlepaneel en begeeft hij zich naar de andere kant van de spiegel, zoals Alice in Wonderland. Hij doet er haasje-over met de rampen die onze planeet teisteren en die hij van heel hoog slechts als miniatuurtje ziet." Iets tonen van de voorstelling, dat weigert hij voorlopig, maar volgens intendant Guido Wevers wordt het "koninklijk". "De voorstelling vindt plaats in open lucht. Het publiek zit op twee tribunes aan weerszijden van het speelveld", licht hij toe. De eerste 4.000 gratis tickets zijn voorbehouden voor Mechelaars die ze op vrijdag, zaterdag en zondag per vier kunnen afhalen (zolang de voorraad strekt). Daarna staan de tickets open voor gans Vlaanderen. Info: www.oprechtmechelen.be. Na de voorstellingen in Mechelen zal Miniaturen onder meer in Montreal, Nantes en Zweden worden opgevoerd. (WVK)