Rouwen tussen wolkjes en krijtbord

BEGRAAFPLAATS OPENT BEZINNINGSPLEK VOOR GEZINNEN

Karen Claes, Marc Hendrickx, Greet Geypen en Sandra Cotteleer op de rouwplek.
Foto David Legreve Karen Claes, Marc Hendrickx, Greet Geypen en Sandra Cotteleer op de rouwplek.
Een delegatie van het Mechelse stadsbestuur heeft gisteren op de begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat een reeks wolkjes met krijtbord onthuld. De speelse constructie doet dienst als een rouwplaats voor gezinnen met kinderen. Bedoeling is er het verdriet van een overledene bespreekbaar te maken.

Mechelen wil een kinderstad zijn, ook op plaatsen waar dat minder voor de hand ligt zoals een kerkhof. Enkele maanden terug kwamen er al kinderhoekjes in de aula van de begraafplaats - met succes overigens - gisteren volgde helemaal achteraan tegen de spoorweg een rouwplek voor gezinnen: een grote wolk met daarop een krijtbord met daaromheen zeven kleinere wolkjes die dienst doen als zitbanken. Het voorstel komt van Karen Claes, stafmedewerker van Mechelen Kinderstad. "Deze plek laat toe om een moment van bezinning te hebben met uw gezin. Kinderen kunnen er een tekening maken voor bijvoorbeeld een overleden oma of opa en daar dan een gesprek over hebben met hun ouders. De kinderraad heeft zijn zegen gegeven voor het project", zegt Claes. De regen vaagt de tekeningen weer uit zodat er op het bord weer nieuwe gezinsmomenten kunnen worden opgebouwd.


Claes heeft geen weet van andere begraafplaatsen in binnen- of buitenland waar iets gelijkaardigs bestaat, Sandra Cotteleer van de dienst Begraafplaats evenmin. "Je hebt wel sterretjesweiden en sterretjesbomen, maar daar ligt de focus op overleden kinderen. Om ook volwassenen op kindermaat te herdenken, is er heel weinig."

Eeuwigdurend

Er werd niet zomaar voor wolken gekozen. "Eenzelfde persoon kan voor verschillende mensen een andere betekenis hebben. Daarnaast staan wolken en het weer ook voor een eeuwigdurende cyclus", legt Cotteleer de symboliek uit.


De rouwplek voor gezinnen ligt vlakbij de foetusweide en het kinderperk, plekken die kinderen vaak bezoeken, en tegelijk ook wat afgelegen. De stad investeerde 26.440 euro, de uitvoering gebeurde door de firma Rots Maaterk, die ook de Opsinjoor XXL op het Sint-Romboutskerkhof realiseerde. "De dood en rouwverwerking zijn voor kinderen zwaardere onderwerpen en vaak moeilijk bespreekbaar in het gezin. Deze plek moet een rustpunt zijn voor gezinnen die door een moeilijke periode gaan", aldus nog schepenen van Burgerzaken en Jeugd Marc Hendrickx (N-VA) en Greet Geypen (Open Vld).