Restauratie Sint-Janskerk bereikt hoogtepunt

Sofie Stevens van Monumentenzorg, schepen Greet Geypen en architecte Elfie Hermans onder 'De Doop van Christus'.
Marc Aerts Sofie Stevens van Monumentenzorg, schepen Greet Geypen en architecte Elfie Hermans onder 'De Doop van Christus'.
De binnenrestauratie van de Mechelse Sint-Janskerk heeft zijn hoogtepunt bereikt met de herplaatsing van het grondig gerestaureerde schilderij 'De doop van Christus', dat onder de momenteel ontmantelde vieringtoren zat.

Het schilderij van Egidius Jozef Smeyers werd negen jaar geleden verwijderd omdat het in erbarmelijke staat verkeerde. Niet alleen was de tekening nog nauwelijks herkenbaar, het doek stond ook bol en er zat schimmel op. Intussen zit het weer op zijn oude plaats bovenaan het gewelf van de viering, na een grondige restauratie in het atelier van Johan Van den Eede. Een letterlijk hoogtepunt van de restauratie. "Vanaf maandag worden de stellingen van fase 1 systematisch afgebouwd en worden de werken beetje bij beetje afgerond. In het voorjaar gaat de tweede en laatste fase van start. Die omvat de hoofd- en zijbeuken van het inkomgedeelte. De werken zullen in 2019 klaar zijn, maar we zullen de kerk in april al wel weer toegankelijk maken voor het publiek", zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Moeilijker dan verwacht

De interieurrestauratie werd opgestart in augustus 2016, maar bleek moeilijker dan verwacht. "In november van datzelfde jaar werden dramatische stabiliteitsproblemen vastgesteld met de vieringtoren", zegt Sofie Stevens van Monumentenzorg. Er moest dringend worden ingegrepen. "Grote stukken draagbalk waren helemaal weg door vochtaantasting", vult architect Elfie Hermans aan.


Daarom ook dat de vieringtoren momenteel niet op de kerk, maar op de begane grond naast de kerk staat. Daar wordt hij grondig gerestaureerd om begin volgend jaar opnieuw op het dak te worden gehesen. De van oorsprong gotische Sint-Janskerk behoort tot de acht historische kerken van de Mechelse binnenstad en is vooral waardevol door zijn rijkelijke interieur en kunstobjecten. (WVK)