Rechter wil 22-jarige oplichter, die zich op sociale media voordeed als vrouw, laten onderzoeken door psychologen

MECHELEN - De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
David Legreve MECHELEN - De toga van een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
De rechter in Mechelen heeft een college van deskundigen aangesteld om Kenzo D.S. (22) psychologisch te onderzoeken. De twintiger deed zich lange tijd voor als vrouw, maakte een vals profiel aan op de sociale media en troggelde zo meer dan 200.000 euro af bij verschillende slachtoffers. “Aan hen werd gezegd dat ze geld nodig had om een echtscheiding of een notaris te kunnen betalen”, klonk het op zitting.

De twintiger zit momenteel in de gevangenis. Hij verscheen aangehouden voor de rechter. Dit kort nadat een van zijn slachtoffers naar de politie was gestapt en klacht had ingediend. Hoeveel slachtoffer de man maakte, is niet exact geweten. Wel werden er meerdere valse profielen aangetroffen. Hiermee nam de man, die zich voordeed als vrouw, contact op met mannen naar wie hij vriendschapsverzoeken had gestuurd. 

Er volgde een vertrouwensrelatie en tijdens die chatberichten werd er om geld gevraagd. “Hallucinant om te zien hoeveel moeite hij deed om het geld te kunnen bemachtigen”, vond de advocaat van een van de slachtoffers. “Ofwel liet hij hen contact opnemen met een zogeheten vriendin, wie eigenlijk gewoon beklaagde maar opnieuw met een vals profiel was, ofwel belde hij hen met een stemvervormer zodat het effectief leek alsof hij een vrouw was.”

Naaktfoto’s

Een keer kwam het ook tot een confrontatie tussen de twintiger en een van zijn slachtoffers. Dit kwam omdat dat slachtoffer aandrong om de vrouwelijke versie van beklaagde in persoon te zien. De twintiger gaf zijn adres op maar vertelde het slachtoffer dat hij de broer was van zijn vrouwelijke alter ego. Omdat de man naar D.S.’ mening te lang bleef zitten, haalde hij een mes in de keuken en verwondde hij het slachtoffer aan de hand. 

Verder was er ook nog een slachtoffer die een schadevergoeding vroeg omdat D.S. naaktfoto’s van de man online had geplaatst. Dit omdat het slachtoffer de man in de gaten had gekregen en D.S. wraak wou nemen.

De verdediging betwistte de feiten niet. Volgens zijn advocate Evelien Jacobs handelde hij enkel omdat hij gezien had hoe gemakkelijk hij via zijn oplichtingspraktijken geld kon bemachtigen. Zij voegde ook al toe dat beklaagde alles in het werk zal stellen om het gestolen geld terug te betalen. Op 5 september gaat de zaak verder. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.