Racingbestuur protesteert tegen 'provocatie' van Turnhout

Het bestuur en enkele supporters hielden in hun eigen stadion een sit in.
Marc Aerts Het bestuur en enkele supporters hielden in hun eigen stadion een sit in.
Het bestuur en enkele supporters van Racing Mechelen hebben afgelopen weekend een stil protest gehouden. De aanleiding was de, in hun ogen, provocatie van het stadsbestuur en politie van Turnhout. Zij schreven naar aanleiding van de wedstrijd tegen Racing Mechelen een plaatsverbod uit voor verschillende supporters.

"Het is een beetje met een dubbel gevoel. Enerzijds wilden we graag bij onze spelers en supporters zijn maar anderzijds moesten we wel een signaal geven", zegt clubvoorzitter Koen Van Exem. Zondagnamiddag trok Racing Mechelen naar Turnhout waar het zijn laatste competitiewedstrijd zou spelen. Hoewel de club al zeker was van degradatie naar de provinciale reeksen, wilden verschillende supporters alsnog samen met hun club naar de kempen om de spelers aan te moedigen. Alleen was dat niet volledig naar de zin van politie en het gemeentebestuur van Turnhout. Zij vreesden voor rellen bij de risicomatch dus kregen enkele supporters die in het verleden of momenteel een stadionverbod hebben, een plaatsverbod. Indien ze zich in de buurt van het stadion zouden begeven, werden ze meteen opgepakt.


"Pure provocatie", vindt Van Exem. Het bestuur besloot daarom om te reageren en ging niet mee naar Turnhout. Samen met enkele supporters kwamen ze tijdens de match samen in het Oscar Van Kesbeeckstadion. De voorzitter gaf er een kleine speech, nadien weergalmde het clublied om vervolgens de wedstrijd via radio en internet te volgen. "We hebben misschien inderdaad een reputatie maar een heel jaar hebben we alles gedaan om die reputatie weg te werken. Er is een heel jaar lang geen incident geweest. En nu, net voor de laatste match, hebben we dit voor."


De club probeert inmiddels alles in orde te stellen om opnieuw wat stabiliteit te creëren. "De 'harde kern' kreeg een eigen vak en er waren geen incidenten meer. Heel belangrijk voor ons. Op die manier proberen we opnieuw een club te maken waar elke elke supporter zich weer welkom voelt, proberen we beter samen te kunnen werken met de stad en kunnen nieuwe sponsors aantrekken", zegt Van Exem nog.


Het clubbestuur hoopt tot slot dat de actie door de politie en het gemeentebestuur van Turnhout geen precedent schept. "Het zou erg jammer zijn dat er volgend seizoen nog andere gemeenten zo'n gelijkaardige acties gaan doen", besluit Van Exem. "Het was dus belangrijk dat we dit signaal stelden." De wedstrijd verliep zonder incidenten. (TVDZM)