Quali Drinks onderneming van 2017

EERSTE AWARDS VOOR MENSEN DIE DIJLESTAD LATEN BRUISEN

Vlnr: Jasper Benn en Koen Ver Donck van KUUB, Harry Schockaert en zijn vrouw Christiane, en Kevin Goos en Veronique Smolders van Quali Drinks.
Wannes Vansina Vlnr: Jasper Benn en Koen Ver Donck van KUUB, Harry Schockaert en zijn vrouw Christiane, en Kevin Goos en Veronique Smolders van Quali Drinks.
Unizo en MechelenMeemaken hebben gisteravond de Mechelse Troeven uitgereikt, zeg maar de Oscars van de Mechelse ondernemerswereld. Er is gekozen voor ondernemers die de stad laten bruisen. Quali Drinks is uitgeroepen tot onderneming, brouwerijeigenaar Charles Leclef is de Mechelaar van het jaar.

Unizo Mechelen organiseerde gisteravond in samenwerking met Mechelen MeeMaken vzw voor de allereerste keer de Mechelse Troef. Tijdens deze prestigieuze avond in winterbar Mirage zijn prijzen uitgereikt aan mensen of bedrijven die het afgelopen jaar een positieve bijdrage leverden aan het Mechelse ondernemersklimaat. Kevin Goos en Veronique Smolders kregen dé Mechelse Troef: de prijs voor onderneming van het jaar. Dat voor hun Quali Drinks, dat veel meer is dan een drankencentrale. Het koppel organiseert ook de uiterst succesvolle evenementen Bierfestival en Gin Festival en is de bezieler van de food market in de Oude Vleeshalle.


"Toen we zes jaar geleden Quali Drinks overnamen, hadden we nooit gedacht dat we zo gek gingen doe", lacht Veronique Smolders. Het succes dankt ze aan het team. "Het is supergoed en de reden waarom we al die extra's kunnen doen."


Momenteel is het al food market dat voor hen de klok slaat. "We hebben al veel vorderingen gemaakt, maar een openingsdatum durf ik niet te zeggen. De grote werken zijn pas voor volgend jaar, maar we hopen nog altijd alles klaar te hebben in het voorjaar."


Ook de prijs voor starter van het jaar ging naar een plek waar de drank rijkelijk vloeit: cultuurcafé KUUB. Het is nog maar open sinds september vorig jaar, maar intussen een gevestigde waarde. "Vanavond willen we dit even laten bezinken en er gewoon op klinken", lacht Jasper Benn, die KUUB openhoudt met Koen Ver Donck en Jasper Meysmans. "Morgen werken we verder aan plannen voor nieuwe evenementen. Het Cultuurplein en de Heilige Geestkapel bieden nog veel mogelijkheden."

Charles Leclef van brouwerij Het Anker werd uitgeroepen tot Mechelaar van het jaar.
Wannes Vansina Charles Leclef van brouwerij Het Anker werd uitgeroepen tot Mechelaar van het jaar.

Persoonlijk contact

De lifetime achievement award ging naar een monument: Harry Schockaert. "Een mooie vorm van erkenning na vijftig jaar in de winkel te hebben gestaan. Schitterend. Dit doet mij iets", zegt de 73-jarige kaasboer. "Wat het belangrijkste is: het persoonlijk contact. Alles moet tegenwoordig gebeuren via mail en online, wij kunnen de mensen nog op een persoonlijke manier adviseren." Schockaert liet de zaak jaren geleden over aan zijn dochters, maar komt er vaak. "Een mens zou twee levens moeten hebben om alles te realiseren dat hij wil realiseren."


De drie winnaars zijn gekozen door de ondernemers van Mechelen, maar het was de zaal die gisteravond ook een 'Mechelaar van het jaar' mocht aanduiden. De aanwezigen kozen niet voor genomineerden Said 'Pita' Aghassaiy, Mark Uytterhoeven of Herman Van Goethem, wel voor Charles Leclef. Hij redde brouwerij Het Anker dertig jaar geleden van de ondergang en maakte er een succesverhaal van. "Maar wie ben ik? Ik ben niemand zonder mijn magnifieke ploeg", relativeerde hij zijn eigen rol. Voor hem is de titel de bevestiging dat de Mechelaar weer trots is op zijn stad en op zijn brouwerij. "Dertig jaar geleden was Mechelen echt niet leuk om te zien. Ik ben blij dat vanavond mensen worden gewaardeerd die de stad optrekken. Gesakkerd wordt er al genoeg."


Volgend jaar volgt er een nieuwe Mechelse Troef. "Op die manier willen we ondernemerschap positief in beeld brengen", benadrukt Sofi Van Ussel, directeur van Unizo Provincie Antwerpen. De prachtige trofeeën zijn overigens gemaakt door kunstenaars van Sjarabang.