Provincie slankt af, belasting ongewijzigd

De provincie heeft haar begroting voor volgend jaar op orde gekregen. 2018 wordt een bijzonder jaar: sport, jeugd, welzijn en gezondheid zijn overgeheveld naar Vlaanderen, een deel van de culturele instellingen naar de stad Antwerpen. De verhuis naar het nieuwe provinciehuis start op 15 oktober.

Voor 2018 klopt de provincie af op 231 miljoen euro. "Daarvan gaat 44 procent naar personeelskosten", zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA),. Volgens eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) verandert de afslanking van de provincie niets aan haar specifieke rol: "We blijven de dynamische streekmotor achter heel wat initiatieven."

Antwerpen-Lier

Eén van de paradepaardjes zijn de fietsostrades. Daarvan maakten het voorbije jaar 5,5 miljoen mensen gebruik. In 2018 pakt de provincie de trajecten Antwerpen-Lier en Herentals-Balen verder aan. Op het ontbrekende stuk van de fietsostrade Antwerpen-Essen, in Kapellen, moeten we nog wachten. "De eigenares van een stuk grond nabij de spoorweg put alle juridische procedures uit om de aanleg tegen te houden", zucht Luk Lemmens.


Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) kondigt een uitbreiding van het volwassenenonderwijs aan. Nieuwkomer daarin is Sopro, een initiatief van de Joodse gemeenschap. Hebreeuws leren, kan perfect.

Renovatie sporthal De Nekker

De groendomeinen blijven een uithangbord, met een investering van ruim 8,1 miljoen euro. Blikvangers zijn nieuwe accommodatie voor de sportclubs in het Rivierenhof (Deurne), de renovatie van sporthal De Nekker (Mechelen) en een 'zipline' in het Zilvermeer (Mol), een milde soort van 'deathride'.


Tot slot: de provinciale belasting voor particulieren blijft ongewijzigd. (PHT)