Primeur: islamitische oproep tot gebed in Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal vanop Lamot.
David Legreve De Sint-Romboutskathedraal vanop Lamot.
Nu zondag zal in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal voor het eerst in de geschiedenis de islamitische oproep tot gebed weerklinken, als onderdeel van een groots vredesconcert.

Het concert wordt georganiseerd om het einde van de Groote Oorlog te herdenken. Liefst vijf koren met zo’n 180 zangers werken eraan mee: het Kathedraalkoor, Salvocalee en Vokalis (Mechelen), Cantate (Aarschot) en Musica Nova (Boom/Wilrijk). Samen met het Mechels Kamerorkest brengen ze ‘The Armed Man – A Mass for Peace’ van de Britse componist Karl Jenkins. Visueel wordt de opvoering ondersteund door pakkend beeldmateriaal dat speciaal voor de compositie geselecteerd en gemonteerd werd. Opvallend: naast de islamitische oproep tot gebed zal ook de joodse Kaddisj weerklinken in de katholieke hoofdkerk van ons land. “We maken van dit herdenkingsconcert een universele roep om vrede, gerechtigheid en een menswaardig bestaan voor iedereen”, aldus de organisator. De tickets zijn reeds uitverkocht.

Repetitie van ‘The Armed Man – A Mass for Peace’
RV Repetitie van ‘The Armed Man – A Mass for Peace’60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Meftah Mohamed

  Heel mooi.

 • Toran Korshnah

  Ik kan dat goed begrijpen. Het gaat hier blijkbaar om een oecumenische dienst door de grootste Abrahamistische religies van het land. Logisch dat ze alle 3 hun stempel drukken en hier een duidelijke Vredesboodschap laten weerklinken. Dai is duidelijke taal. Hopelijk komt de boodschap luid en duidelijk over.

 • annelies dilien

  Awel,da ga ik nu ook ns een keer proberen. Met mn schoenen aan binnenwandelen als vrouw in een moskee en oproepen tot een katholiek of joods gebed. Wedden dat ik niet meer buitenkom?!?!

 • Peter Vanderleyden

  Het gaat om een VREDEsconcert ter herdenking van het einde van de groote oorlog juist 100 jaar terug. Maar blijkens de titel en de allerlei reacties is dat niet het belangrijkste aan dat concert. Er Is een islamitisch gebed. Dat is de primeur. Mensen toch. Mijn ma was katholiek. Ik ben atheist. Een goede vriend van me is moslim. Wat maakt dat uit? Willen we nog eens oorlog voeren? DERDE keer, goede keer, zegt het spreekwoord. Nogmaals voor onze GOD en onze beschaving?

 • Fred Bompans

  Hoe is dat mogelijk. De schaamte voorbij.