Primeur: ijspiste op de Dijle

SCHAATSERS KRIJGEN GROOT CADEAU ONDER KERSTBOOM

Mohamed El Morabet (Ronda), Kristof Calvo, Raf Pauwels, Ken Beckaert en Kris Kuijpers aan de Dijle, waar tussen 8 december en 7 januari een ijspiste komt van 400 vierkante meter.
Foto David Legreve Mohamed El Morabet (Ronda), Kristof Calvo, Raf Pauwels, Ken Beckaert en Kris Kuijpers aan de Dijle, waar tussen 8 december en 7 januari een ijspiste komt van 400 vierkante meter.
Heel wat Mechelaars vragen er al jaren naar en deze winter komt ze er dan ook echt: een schaatspiste. Niet op een plein, wél op het water van de Dijle tussen de Vismarkt en de Haverwerf. Een specialist inzake kerstmarkten en ijspistes zal er een maand lang een ponton leggen van zo'n kleine 400 vierkante meter.

mmMechelen Feest! is nog aan het bekomen van een geslaagde festivalzomer, maar werkt intussen naarstig aan de winterprogrammatie. Een ijspiste op de Binnendijle moet volgens voorzitter Kristof Calvo (Groen) een van de bouwstenen worden van 'Mechelen Houdt Je Warm'. "De ijspiste is niet alleen een primeur voor Mechelen, ik heb er ook nog nergens een op het water geweten."


De schaatspiste zal geopend zijn van 8 december tot en met de nieuwjaarsdrink op 7 januari, de tarieven zullen volgens de voorzitter 'toegankelijk' zijn.


De Grote Markt lag moeilijk omwille van de zaterdagmarkt, maar dat was volgens Calvo niet de belangrijkste reden om voor een andere locatie te kiezen. "We kozen resoluut voor de Vismarkt omdat het plein de afgelopen jaren het kloppend hart is geworden van Mechelen Houdt Je Warm, met onder meer het Warmste Weekend. Nu schakelen we nog een versnelling hoger, al wordt het geen evenementenlocatie. Schaatsen zal centraal staan."

Horeca enthousiast

Calvo wil coalities aangaan met verschillende partners. "We willen er een verhaal van samenwerking van maken. Vandaag hebben we alvast de koppen bijeengestoken met de mensen van handel en horeca. De reacties zijn alvast enthousiast. Daarnaast willen we voor een aanbod voor scholen zorgen."


De horeca op de Vismarkt ziet de schaatspiste graag komen. "Ik ben heel enthousiast", zegt Raf Pauwels van Bar Popular. "Dit is iets waar Mechelen mee kan uitpakken en zich mee kan onderscheiden. Het is toe te juichen dat Mechelen inspanningen doet om een volwaardig alternatief te zijn voor pakweg Leuven. We evolueren naar een winterprogramma waar de Mechelaars thuis voor kunnen blijven."


De horeca is ook blij dat er opnieuw een evenement wordt georganiseerd op hun Vismarkt.

Make A Fish

"Om de kerk in het midden te houden, werden toegevingen gedaan aan de bewoners van de Begijnenstraat en de Haverwerf. Daarnaast viel ook Vis-Pop weg, waardoor het aanbod deze zomer poverder is geweest dan andere jaren."


Ook Kris Kuijpers van café De Wei wil weer wat meer leven op de Vismarkt. "We zouden de optredens van Make A Fish nieuw leven moeten inblazen."