Postzegeldrukkerij opent uitzonderlijk de deuren: “Hier wordt meer waarde gedrukt dan in Nationale Bank”

Een oude drukpers
Marc Aerts Een oude drukpers
150 jaar geleden werd voor het eerst een postzegel gedrukt in Mechelen, een mijlpaal die bpost zaterdag niet onopgemerkt voorbij liet gaan. Meer dan 2.000 belangstellenden werden rondgeleid in de drukkerij. “Hier wordt meer waarde gedrukt dan in Nationale Bank”, zegt Jan Smets. Voor de gelegenheid werd ook de duurste zegel tentoongesteld. “Eigenlijk is hij niks om trots op te zijn.”

Het is hoogst uitzonderlijk dat bezoekers worden toegelaten in de postzegeldrukkerij in de Egide Walschaertsstraat. Omwille van het veiligheidsaspect neemt het nooit deel aan initiatieven als een Open Bedrijvendag. Voor de 150ste verjaardag maakte bpost een uitzondering. Zo’n 2.200 bezoekers – meer was niet mogelijk - kregen een rondleiding lang de diepdruk-, offset- en digitale drukpersen en kregen de meest bijzondere zegels te zien.

“Jaarlijks worden hier door vijftig medewerkers 300 miljoen postzegels gedrukt, waarvan 15 miljoen voor het buitenland. We drukken onder meer voor Portugal, Jersey, Luxemburg en Gibraltar. Elk land heeft zijn eigen tanding. Wist je dat er maar twee landen zijn in Europa waar de post een eigen drukkerij heeft? In andere landen heb je doorgaans een overheidsdrukkerij die geld en zegels drukt”, vertelt Jan Smets, director retail & customer care bij bpost en voorzitter van de filatelistische commissie.

300 miljoen

300 miljoen postzegels klinkt imposant, maar het zijn er wel minder dan vroeger. We sturen met zijn allen minder brieven en dat is daar niet vreemd aan. “Maar ik blijf heel erg geloven in brievenpost. Voor alles dat emotionele waarde heeft, willen we een tastbare brief. Een postzegel geeft een speciaal cachet, zeker als je deze laat personaliseren. Dat zit in de lift. We zitten aan meer dan twee miljoen per jaar.” Ook federaal minister Philippe De Backer en Mechels schepen Koen Anciaux kregen zaterdag zo’n zegel.

Chocoladesmaak

De postzegel gaat ook mee met zijn tijd. Bpost toonde de bezoekers enkele heel opvallende zegels zoals eentje met 3D-effect of – naar aanleiding van 100 jaar KMI – een postzegel gedrukt in thermogevoelige inkt. “Toen we deze zegels met chocoladesmaak en -geur lanceerden, kwamen ze zelfs vanuit China filmen. En met deze behaalde de drukkerij in 2014 een wereldrecord in The Guinness Book of Records door het meeste woorden te zetten op één postzegel: 606”, leidt Smets rond.

Omgekeerde Dendermonde

Een postzegel in een glazen kastje wordt bewaakt door een bewakingsagent. “De ‘Omgekeerde Dendermonde’, de meest waardevolle postzegel uit de Belgische geschiedenis en in de top-10 ter wereld. Er zijn maar 18 exemplaren in omloop. De cataloguswaarde bedraagt 130.000 euro, maar voor de laatste die werd geveild werd vier miljoen geboden. En eigenlijk is hij niks om fier op te zijn, want het is eigenlijk een misdruk. Het stadhuis van Dendermonde staat op zijn kop.”

Deze postzegel, waarop het stadhuis van Dendermonde omgekeerd staat, is eigenlijk een misdruk.
Marc Aerts Deze postzegel, waarop het stadhuis van Dendermonde omgekeerd staat, is eigenlijk een misdruk.

Speciale postzegeluitgifte

Overigens werd de drukkerij niet opgericht in Mechelen en al zeker niet in de Walschaertsstraat. Daar zit ze nog maar sinds 23 juni 1993. “De drukkerij werd in 1848 opgericht in lokalen van het Noordstation in Brussel. Twintig jaar later verhuisde ze naar Mechelen, omwille van de cruciale ligging in het toenmalige spoornetwerk en de snelle verbinding met Brussel. In 1869 werd daar de eerste postzegel volledig gedrukt en afgewerkt.”

De 150ste verjaardag van de drukkerij wordt gevierd met een speciale postzegeluitgifte. Het gaat om een ontwerp met de allereerste postzegels die gedrukt en afgewerkt werden in de drukkerij. Op de drie postzegelblaadjes wordt telkens een andere druktechniek toegepast.

Het was rijtje schuiven om binnen te kunnen.
Marc Aerts Het was rijtje schuiven om binnen te kunnen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.