Politiezone trekt stekker uit fietszenders

Uit het archief: Roger Merckx kijkt toe hoe zijn fiets gechipt wordt.
Marc Aerts Uit het archief: Roger Merckx kijkt toe hoe zijn fiets gechipt wordt.
De politiezone Mechelen-Willebroek trekt de stekker uit het fietszenderproject. De resultaten blijven onder de verwachtingen. De zenders blijven nog een jaar actief.

Sinds 1 januari 2017 werden in Mechelen en Willebroek 3.013 zendertjes geplaatst in het frame van fietsen. De eerste 2.500 gebruikers betaalden 10 euro, latere 25 euro per stuk. De toestelletjes moesten met behulp van ANPR-camera’s fietsdiefstallen tegengaan, maar zorgden niet voor een meetbaar resultaat.

Sinds begin dit jaar werden vijf fietsen met een zender gestolen. Van drie fietsen werden signalen opgevangen voor of na de diefstal. Eén fiets kon worden terugbezorgd. Een zwakke schakel in het systeem bleek volgens de politiezone ook dat aangrenzende steden en gemeenten het systeem niet hebben overgenomen. Mogelijk zorgden de zenders wel voor een ontradend effect, maar dat is moeilijk meetbaar.

Onder verwachtingen

“Wij hebben een reputatie als innovator in veiligheidstoepassingen, maar dit project bleef beneden de verwachtingen. Dat is geen schande. We zullen zeker blijven zoeken naar methodieken die ons kunnen helpen om het aantal fietsdiefstallen verder terug te schroeven”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen.

Mechelen en Willebroek laten het project nu uitdoven. De leverancier wil de databank en de ondersteunende infrastructuur wel nog een jaar lang gratis ter beschikking stellen, zodat inwoners die vorig jaar nog een fietszender lieten plaatsen, gebruik kunnen maken van het systeem totdat de batterij opgebruikt is. Het zendertje heeft immers een levensduur van twee jaar.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • de Neef Rudolf

    Krijgen al deze mensen nu hun geld terug ?

  • johan cuypers

    10 euro betaald. We wisten wel dat dit voor 2 jaar was. Wat er daarna zou mee gebeuren was toen al niet bekend. Jammer dat het niet werkt.

  • Wim Vivijs

    Al goed dat ik niet zo eentje gekocht heb... 25 euro... zien de mensen waarschijnlijk nooit meer terug.