Politie wil hele winter controleren op fietsverlichting: “Geen excuus voor wie zonder rijdt”

Fietsers worden gecontroleerd op de Veemarkt
David Legreve Fietsers worden gecontroleerd op de Veemarkt
De politiezone Mechelen-Willebroek zal deze winter streng toezien op het gebruik van fietsverlichting. Agenten zullen regelmatig controles uitvoeren. Overtreders krijgen naast een boete van 58 euro twee fietslichtjes.

Aanleiding van de campagne is een controle twee weken geleden in de Keizerstraat. In het totaal werden er op een uur tijd 43 fietsers gecontroleerd. Zo’n tien fietsers waren niet in orde met hun fietsverlichting. Omwille van het grote aantal overtreders wil de politie nu een hele winter controleren, zowel in Mechelen als in Willebroek.

Overtreders krijgen meteen een boete. “Maar om de actie ook een positieve insteek te geven, zullen de fietsers ook een gratis fietsverlichting ontvangen. Op die manier kunnen ze zich onmiddellijk in regel stellen én zijn ze zichtbaar voor de andere weggebruikers”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen. De zone kocht 2.000 lichtjes aan.

Overtreders kregen een boete en twee lampjes.
David Legreve Overtreders kregen een boete en twee lampjes.

Fietszone

Hij wijst ook op de invoering van de fietszone. “We geven voorrang aan de fietsers, maar willen tegelijk hameren op de noodzaak van veilig fietsen, ook in het belang van de andere weggebruikers”, aldus nog Vandersmissen.

Waarnemend burgemeester van Willebroek Maaike Bradt treedt hem bij. “Fietsers zijn sowieso al kwetsbaar in het verkeer, in de donkere maanden zeker. Het is belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Zie dat je fiets verlicht is, ook voor korte afstanden.”

Veel overtreders hadden maandagavond bij een controle op de Veemarkt een excuus klaar. “Het ene al beter dan het andere, maar voor veiligheid bestaat geen excuus. Zie dat je zichtbaar bent in het verkeer”, aldus politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Bij de controleactie op de Veemarkt in Mechelen maandagavond werden zestien fietsers beboet, waaronder twee Nederlanders die onmiddellijk moesten betalen. Even later op het Van Landeghemplein in Willebroek werden nog eens vijf personen beboet.

De aanbevelingen van de politie:

- Gebruik lichten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en ook wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van zo’n 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts, bij helder weer, minstens 100 meter ver zichtbaar zijn.

- Vooraan moet de fietser een wit of geel licht hebben en achteraan een rood licht. Deze lichten mogen knipperen, maar mogen de tegenligger niet verblinden.

- De verlichting mag op de fiets vastzitten, maar ze mag ook op de kleding of (rug)zak van de fietser worden vastgemaakt. Dat geldt voor alle fietsen; ook voor kinderfietsen, vouwfietsen, koersfietsen en mountainbikes.

Naast een degelijk fietslicht voor- en achteraan wat verplicht is, is het dragen van een fluorescerend hesje en dito fietshelm sterk aan te raden .
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Peeters

  Eindelijk 80 procent rijd zonder licht. Zwarte jassen aan en dan elektrisch fiets ook nog fggg kwetsbaar fietsers ???. Vroeger geen licht kon te voet naar school se . Werkte rap zene en nu met al die leds plus Fluo materiaal. Pak ze maar eens hoe se

 • jules van elsen

  Eindelijk en hopelijk voor iedereen.

 • Jan Segers

  ...en dan geeft men het type verlichting dat op klassieke gloeilampverlichting na het onbetrouwbaarste is wat er bestaat...

 • Ron De weze

  Krijgen de fietser die wel inorde zijn ook lichtjes ? Rij elke dag met de fiets naar het werk zie veel zonder licht nog geen ene keer een controle gezien .