Oplichter (zonder diploma) speelt plastisch chirurg

BAL GAAT AAN HET ROLLEN NA DIEFSTAL VAN BOUWKRAAN EN DJ-SPULLEN

Als het van het parket in Mechelen afhangt, vliegt Stefaan D.B. binnenkort voor twintig maanden de gevangenis in. Hij deed zich lange tijd voor als

plastisch chirurg, terwijl hij zijn secundair onderwijs niet eens had afgemaakt. De bal ging aan het rollen toen eind 2016 twee dossiers opdoken, waaruit bleek dat hij onder meer een bouwkraan en dj-materiaal had ontvreemd.


Een dj uit Heist-op-den-Berg kwam zich gisteren burgerlijke partij stellen. Bij hem ging de zelfverklaarde plastisch chirurg ervandoor met drieduizend euro aan dj- en verlichtingsmateriaal. "Hij had me gevraagd om dj te zijn op zijn trouwfeest. Iedereen sprak hem er aan als dokter. Tijdens het feest vroeg hij of ik ook wilde draaien bij de doop van zijn dochter", deed de dj zijn verhaal. "Die bewuste dag ging ik langs, maar toen bleek dat het feest niet doorging wegens het slechte weer. Hij vroeg een nieuwe datum, maar dat ging niet voor mij. En dus vroeg hij of ik mijn spullen wou achterlaten. Hij zou het dan wel zelf doen. Ik zag er op dat moment geen graten in. Als je al geen dokter meer kan vertrouwen, dacht ik."


Maar toen de dj na een tijdje niets meer vernam en de 'dokter' ook niet meer reageerde op zijn telefoons, ging de Heistenaar poolshoogte nemen. "Hij diste eerst een verhaal op waarin hij vertelde dat de spullen gestolen waren in de feestzaal. Hij zou een klacht hebben ingediend, maar dat bleek niet waar te zijn", zei aanklager Philippe Van Ingelgem.

Doktersplaquette

Er volgde een klacht en een onderzoek en toen bleek dat de beklaagde wel wat meer op zijn kerfstok had. "Hij deed zich voor als plastisch chirurg terwijl hij zelfs geen secundair diploma heeft, laat staan een universitair. Op zijn woning hing een plamet daarop de vermelding dat hij dokter was, er werd een dokterstas en verschillende attributen gevonden en op zijn Facebook- en LinkedInpagina stond vermeld dat hij dokter was in een ziekenhuis", ging Van Ingelgem verder.


Later zou hij aan de politie verklaren dat hij dat deed om zichzelf te motiveren. "Ik ben hoogbegaafd en dat was voldoende om binnen te geraken in het ziekenhuis. Dat plakkaat en die LinkedInpagina moesten ervoor zorgen dat ik me ooit zou gaan inschrijven", vertelde hij de politie.

Bouwkraan doorverkocht

De man zou nooit patiënten behandeld hebben, maar toch tilde het parket zwaar aan de feiten. Behalve de diefstal van de dj-spullen kwam ook aan het licht dat hij het vertrouwen van een verhuurbedrijf van bouwmaterialen - eveneens uit Heist-op-den-Berg - had misbruikt. Gedurende enkele weken had hij een dure kraan ontleend. Omdat hij de tussentijdse facturen niet wou betalen of de spullen niet wou terugbrengen, stapte ook het verhuurbedrijf naar de politie. "Toen ging hij zelfs valselijk aangeven bij de politie dat de kraan gestolen was, terwijl hij die eigenlijk via een tweedehandszaak had verkocht", besloot Van Ingelgem. Ook die zaakvoerder kwam gisteren een schadevergoeding vragen aan de rechtbank.


Zelf daagde de man niet op. Hij riskeert nu voor alle feiten samen een celstraf van twintig maanden en een geldboete van 3.000 euro. Rechter Suzy Vanhoonacker nam de zaak in beraad, een vonnis volgt op 3 januari.