Opa (73) die via Instagram foto's zocht van minderjarige meisjes riskeert twee jaar celstraf

Een 73-jarige man uit Mechelen wordt verdacht van het bezit en verspreiden van kinderporno. De zeventiger en opa van enkele kleinkinderen deed zich onder meer voor als zeventienjarige op de sociale netwerksite Instagram. Hij riskeert nu twee jaar cel met probatie-uitstel.

De bal in het dossier ging aan het rollen toen de beklaagde zijn laptop binnenbracht in een winkel voor herstellingen. Op de computer zijn talrijke bezwarende foto's en filmpjes gevonden. Er volgde een klacht bij de politie en het parket voerde een onderzoek uit. "Daaruit bleek dat de beklaagde geregeld op chatboxen en via Skype ging praten met minderjarige meisjes", vatte aanklager Ken Van Hoogenbemt het dossier samen. "Via Instagram en terwijl hij zich veel jonger voordeed, probeerde hij aan foto's van minderjarige meisjes te geraken."


De feiten waren bijzonder ernstig. "Meneer minimaliseerde oorspronkelijk de feiten en vertelde dat de chatsessies onschuldig waren. Dat blijkt uit een uitlezing van de gesprekken helemaal niet te kloppen", voegde Van Hoogenbemt nog toe.


De beklaagde verbleef even in de cel en is dan vrijgelaten onder voorwaarden. Sindsdien is hij volgens zijn raadsvrouw in behandeling bij een psycholoog. "Hij beseft wat hij heeft gedaan en heeft nu meer inzicht en minder drang om dergelijke dingen te doen", zei zijn advocaat Kristel Coppieters. De verdediging verzette zich niet tegen de gevorderde celstraf van twee jaar met probatie-uitstel. "Hij is gemotiveerd om de therapie verder te zetten en wil het volledig traject volgen en beëindigen", besloot de raadsvrouw. "Misschien kan daar ook een omgangsverbod met minderjarige aan gekoppeld worden. Met een uitzondering voor zijn kleinkinderen."


Vonnis op 21 december. (TVDZM)