Ooievaars nestelen opnieuw op kruis en mogen dat nu ook

Ooievaars nestelen zich bovenop het kruis van het kerkhof van Muizen.
David Legreve Ooievaars nestelen zich bovenop het kruis van het kerkhof van Muizen.
Volhardend. Dat is het minste dat je kan zeggen van dit ooievaarskoppel. Ze bouwden opnieuw een nest op het kruis van de begraafplaats in Muizen en ze mogen dat nu ook van het stadsbestuur.

Sinds een week of drie nestelt het koppel ooievaars opnieuw op het kruis. “Niet eenvoudig met die plastic en ijzerdraad waarmee de stad het hen probeerde te beletten. Ze zijn zeven keer opnieuw moeten beginnen”, vertelt buurtbewoner René Van Craen.

Maar uiteindelijk slaagden de ooievaars er toch in het nest te bouwen. Binnenkort mogen we de eerste eieren en kuikens verwachten. “Ik heb ze al zien paren. Het zijn dezelfde ooievaars als voorgaande jaren. Vorig jaar hadden ze een jong, het jaar daarvoor drie.”

De stad Mechelen getroostte zich al heel wat moeite om de ooievaars op andere gedachten te brengen omdat hun zware nest en hun uitwerpselen het kruismonument beschadigen. Zo plaatsten medewerkers een nestpaal iets verderop, maar dat zagen de vogels duidelijk niet zitten.

Intussen besliste het bestuur dat de ooievaars mogen blijven. “We gaan het nest niet meer verwijderen”, zegt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. “Wel gaan we ervoor zorgen dat het nest niet te zwaar wordt en zullen we indien nodig het kruis verstevigen.”