Onze tips voor het weekend

Regio

Erfgoeddag focust op meester- en vakmanschap

‘Hoe maakt u het?’ is zondag 28 april het thema van een nieuwe editie van de Erfgoeddag. In de regio Mechelen pakken de erfgoedverenigingen uit met een nieuw recept: een uitgebreider programma, nieuwe organisaties en Museum Hof van Busleyden als uitvalsbasis. In de museumtuinen vinden er van 10 tot 18 uur workshops plaats aan de vele doe-tafels. Verenigingen en organisaties komen een praatje slaan in het praatcafé en vertellen hun mooiste anekdotes in de salons van de levende bib. “Met 42 activiteiten in Mechelen en nog eens 24 in de omliggende gemeentes is er voor ieder wat wils”, zegt Mechels cultuurschepen Björn Siffer. Een greep uit het aanbod: je kan een ritje maken op de beruchte Kat of Ezel in ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver (13-17 uur), het verhaal van de vlietjes ontdekken in de Zakstraat in Mechelen (10-18 uur), de kneepjes van het boekbinden leren kennen in de bibliotheek van Duffel (10-12.30 uur) en met twee erfgoedexperts in de sportgeschiedenis duiken in het Sportimonium in Hofstade (14-17 uur). Meer info op https://erfgoeddag.be.

De affiche van Erfgoeddag 2019.
RV De affiche van Erfgoeddag 2019.

Hombeek

Nationale Plantenbeurs hoopt op 15.000 bezoekers

Traditioneel op de laatste zondag van april organiseert de Sint-Maartenschool in Hombeek de Nationale Plantenbeurs. Een 130-tal standhouders biedt opnieuw een grote variëteit aan planten en bloemen. Volgens de organistoren is hun evenement een ideale uitstap voor het gezin. “Waar het vorig jaar nog een beetje aanpassen was vanwege de wegeniswerken, kunnen de bezoekers nu kennismaken met de prachtig vernieuwde dorpskern van Hombeek. De eet- en drankgelegenheden staan nu verzameld aan het gerenoveerde cultuurhuis. De aanleg van perken en waterpartij kunnen voor iedere plantenliefhebber een inspiratiebron zijn”, zegt organisator Dirk Buelens. Verschillende concertbands zijn van de partij, voor kinderen staat onder meer een kermismolen paraat. De Nationale Plantenbeurs vindt plaats van 10 tot 17 uur, parkeren kan op verschillende fabrieksparkings met gratis pendeldienst in Mechelen-Zuid. Bezoekers ouder dan 11 betalen 3 euro inkom. Meer info op www.groenbeurs.be.

Een archiefbeeld van de plantenbeurs met Paul De Wit, Dirk Buelens en Walter Seghers.
David Legreve Een archiefbeeld van de plantenbeurs met Paul De Wit, Dirk Buelens en Walter Seghers.

Mechelen

LUNALIA organiseert openingsfeest

Het Festival van Vlaanderen-Mechelen opent zaterdag de tweede editie van voorjaarsfestival LUNALIA met een groot openingsfeest. Bezoekers kunnen op bijzondere locaties genieten van gratis muzikale proevertjes en zo ontdekken wat LUNALIA de komende twee weken te bieden heeft. De concerten vinden onder meer plaats in de Sint-Romboutskathedraal, kunstencentrum NONA, het Hof van Busleyden, Manufactuur De Wit en het Predikheren. “We vuren een brede waaier aan vocale tijdloze muziek af op de stad. In het programma vind je Marrokaanse liederen, Argentijnse tango’s, hemelse aria’s van Bach en maanmuziek van Villa-Lobos. Het openingsconcert die avond brengt op wonderbaarlijke wijze al die stemmen en klanken samen”, zegt directeur Jelle Dierickx. Het volledige programma is terug te vinden op http://lunalia.be/programma/lunalia-lift-off.

Weert

Zilverreiger viert 50-jarig bestaan

Streekmuseum De Zilverreiger in Weert bestaat dit jaar vijftig jaar. Het viert dat onder meer met een nieuwe tentoonstelling ‘Stro van Goud’, die vanaf zondag voor het eerst te bezichtigen zal zijn. “Veel mensen weten dat niet, maar je kan ook met stro vlechten. Denk maar aan hoeden. Je kan er heuse juweeltjes mee maken”, zegt voorzitter van De Zilverreiger Luc De Wachter. Daarnaast kunnen bezoekers zondag ook de andere expo’s ‘Exotisch gevlochten’ en ‘100 jaar weeftechniek Lloyd Loom’ bezoeken, indien gewenst met een gids. Om 11, 14 en 15 uur vinden gidsbeurten plaats. Naar aanleiding van Erfgoeddag komen een mandenmaker, biezer, canneerder en strovlechter hun ambacht tonen en wie wil, kan zich inschrijven voor een cursus mandenvlechten. Voor kinderen vinden workshops mandje vlechten plaats (5 euro, mits reservatie). Meer info op http://www.zilverreiger.be/.

Streekmuseum De Zilverreiger
David Legreve Streekmuseum De Zilverreiger

Puurs

Twee dagen smullen van Aspergefestival

Op 27 en 28 april verandert de Dorpsharttuin van Puurs-Sint-Amands in één groot Aspergedorp naar aanleiding van een nieuw Aspergefestival. Verschillende kraampjes laten proeven van verfijnde gerechten in kleine porties, uiteraard bereid met het witte goud. Ook van de partij is sterrenchef Ferdy De Becker van restaurant Eyckerhof, die overigens peter is van het Aspergefestival. Bezoekers maken kunnen tevens kennismaken met heel wat andere streekproducten. Het Aspergedorp bezoeken kan zaterdag van 16 tot 22 uur, zondag van 11 tot 19 uur.

Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof is peter van het Aspergefestival
David Legreve Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof is peter van het AspergefestivalReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.