Ondergrondse stationsparking opent over een jaar

De ruwbouw van de nieuwe Mechelse stationsparking is zo goed als klaar. Over een klein jaar gaat de parkeergarage open. In 2018 start ook de bouw van het nieuwe stationsgebouw. Deze bouwwerken zullen acht jaar duren.

De verwachting is dat de ruwbouw van de parkeergarage voor tweeduizend wagens over twee weken volledig klaar zal zijn. "We schatten dat het dan nog een klein jaar zal duren om onder meer de verlichting, verluchting en laadpalen voor elektrische wagens aan te brengen en de vloeren te polijsten", zegt Rudy Van Camp, communicatiecoördinator van Mechelen in Beweging.


Bezoekers hoeven geen bos aan palen te verwachten. "Palen staan in veel parkeergarages in de weg voor het vlot manoeuvreren en in- en uitstappen. Dankzij overspanningen van 16 meter zal dat hier niet het geval zijn."


De parkeergarage zal na opening nog niet bereikbaar zijn via de nieuwe Tangent - die is pas ten vroegste klaar eind 2019 - wel via de Motstraat en de Hanswijkvaart. "De Motstraat blijft ook na de realisatie van de Tangent de toegang voor het verkeer dat vanuit de richting Leuven komt. Is de Tangent klaar, dan zal het verkeer vanuit de richting Brussel inrijden op niveau -3, dat vanuit de andere richting op niveau -1."


Intussen wordt ook de vernieuwing van het station voorbereid. Die start volgend jaar en zal liefst acht jaar in beslag nemen omdat de werkzaamheden gefaseerd moeten gebeuren. "De dienstregeling van de NMBS moet behouden blijven, waardoor telkens per twee sporen gewerkt moet worden. Ten vroegste in 2026 zal het stationsgebouw klaar zijn." (WVK)