Nu ook kamperen voor buitengewoon onderwijs: ouders brengen nacht door aan drie schoolpoorten

De kampeerders aan de poort van Pitzemburg in Mechelen.
David Legreve De kampeerders aan de poort van Pitzemburg in Mechelen.
Voor de ouders aan drie schoolpoorten in Mechelen kan het niet snel genoeg dinsdag 9 uur zijn. Ze kamperen er voor een plaats van zoon- of dochterlief in het buitengewoon onderwijs. “We hebben niet echt een alternatief. Er zijn maar een tiental scholen in Vlaanderen voor kinderen met een autismespectrumstoornis”, zegt papa Erwin Peumans.

Sommige ouders aan de schoolpoort van Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg zitten daar al sinds vrijdagochtend. Ze zitten er om hun kind in te schrijven voor de auti-klas, die er nog maar sinds dit schooljaar bestaat. Dat valt niet mee. “Het was koud vannacht! Maar drie graden ofzo”, rilt papa Erwin Peumans.

Maar hij en de andere ouders hebben het ervoor over. “We hebben niet echt een alternatief. Er zijn maar een tiental scholen in Vlaanderen die onderwijs voor kinderen met een autismespectrumstoornis zonder verstandelijke beperking aanbieden. Te weinig als je het mij vraagt”, vervolgt hij. “Sint-Pieters-Woluwe, Niel, Bornem, Leuven,… alles zit vol”, vult een mama aan.

De ouders schuilen onder een partytent en gelukkig zit de sfeer wel goed. “Het probleem is het M-decreet: het voorziet in onvoldoende begeleiding voor én het kind én de leerkracht. In een gewone school haken onze kinderen af, behalen ze geen diploma en belanden ze zo in een negatieve spiraal”, zegt Heidi Barbez.

Het probleem is het M-decreet: het voorziet in onvoldoende begeleiding voor én het kind én de leerkracht. In een gewone school haken onze kinderen af

Heidi Barbez

Aanzuigeffect

Volgens directeur Jeroen Van der Auwera heeft de school samen met De Beemden net nog extra plaatsen bijgecreëerd omwille van de grote vraag. “Maar meer kan niet: het zou een te groot aanzuigeffect hebben en het geïntegreerd onderwijs op onze school in het gedrang brengen”, aldus de directeur van Pitzemburg. Aan buitengewone basisscholen Den Anker (vestigingsplaats Acaciastraat) en De Sprankel vatten ouders deze ochtend post. Aan de eerste hopen de ouders op een plek voor hun kind in de autismewerking van de school, aan de tweede op een plek in de type 2-kleuterklas.

Den Anker-directeur Jan Van Eccelpoel ziet het met lede ogen aan. “We betreuren heel erg dat ouders moeten kamperen. Het is al jaren zo, al denk ik wel dat iedereen uiteindelijk altijd wel een plaats had.” Aan die andere Mechelse buitengewone basisschool De Sprankel is het de eerste keer dat ouders de nacht doorbrengen aan de schoolpoort. Zij komen hun kinderen inschrijven in de kleuterklas. Den Anker zit dit jaar helemaal vol met broertjes en zusjes alleen. “We hebben zelf ook maar vier plaatsen”, zegt directeur Marijke Vanroy. “Of het kamperen echt nodig is? Dat zullen we pas morgen weten.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marie Thumas

    De schande van Vlaanderen.