Nu ook jongste Sekkaki in de cel

MAROKKO VRAAGT UITLEVERING OUALID (24) VOOR DRUGSHANDEL

Oualid Sekkaki (24) uit Mechelen, de jongste telg van de gekende misdaadfamilie, wordt in Marokko verdacht van betrokkenheid in een grootschalig drugsdossier. Marokko heeft om zijn uitlevering gevraagd. In afwachting van die uitlevering verblijft Oualid in de gevangenis in Turnhout. De politie nam gisteren zware beveiligingsmaatregelen bij zijn verschijning voor de raadkamer.

Mechelaar Oualid Sekkaki, de jongste broer van de beruchte Sekkaki-familie, verblijft sinds enkele weken terug achter de tralies. Dat raakte gisteren bekend nadat hij om zijn vrijlating had verzocht voor de raadkamer in Turnhout. De 24-jarige Oualid Sekkaki werd opgepakt na een verzoek vanuit Marokko om hem aan dat land uit te leveren. Hij zou er een verdachte zijn in een grootschalig drugsonderzoek. Details over dat onderzoek zijn voorlopig niet bekend. Mogelijk houdt het verband met de drugshandel waarvoor eerder ook broer Ashraf Sekkaki in opspraak kwam. Die bleek zelfs vanuit zijn Marokkaanse cel aan het hoofd te staan van een drugsbende.

25.000 xtc-pillen

Het verzoek vanuit Marokko om Oualid Sekkaki uit te leveren kwam er al aan het begin van de zomer. Toch duurde het nog tot na de zomervakantie, in september, dat Oualid in de boeien werd geslagen met het oog op de uitleveringsprocedure. Hij stond op dat moment onder elektronisch toezicht na een eerdere veroordeling in ons land. In januari vorig jaar werd hij tot 18 maanden cel veroordeeld nadat hij met 25.000 xtc-pillen was betrapt op de A12 in Willebroek. De drugs werden gevonden op het moment dat Oualid door de politie werd klem gereden omdat hij geseind stond voor een schietpartij in Hoboken.


Aangezien Marokko geen EU-lidstaat is, kan de opgestarte uitleveringsprocedure nog maanden aanslepen. Oualid Sekkaki diende daarom gisteren een verzoek in om - na een kleine twee maanden gevangenschap - terug vrij te komen in afwachting van zijn uitlevering aan Marokko. De entourage van de Sekkaki's had er goede hoop in dat de raadkamer zou ingaan op dat verzoek, omdat Oualid zich in het verleden bij strafuitvoeringen steeds correct aan de opgelegde voorwaarden heeft gehouden. Toch ging de raadkamer in Turnhout niet in op het verzoek om voorwaardelijk Sekkaki vrij te laten. Oualid Sekkaki blijft dus in de cel in afwachting van zijn uitlevering aan Marokko. Zijn advocaat Frederic Thibaut wenste niet te reageren.

Aan voeten geboeid

De politie in Turnhout liet gisteren niets aan het toeval over bij het transport van Oualid Sekkaki vanuit de gevangenis naar het gerechtsgebouw en terug. De Sekkaki's staan immers bekend voor hun spectaculaire ontsnappingen. Broer Ashraf ontsnapte in 2009 met een helikopter uit de gevangenis van Brugge. Eén jaar later slaagde hij er in om in een reiskoffer een gevangenis in Marokko buiten gesmokkeld te worden. Jongste broer Oualid Sekkaki werd gisteren in tegenstelling tot andere gedetineerden die voor de raadkamer moesten verschijnen niet met een gevangenisbusje naar 'Het Kasteeltje' gebracht, maar in een apart voertuig met geblindeerde ruiten. In het gerechtsgebouw zelf waren zwaarbewapende agenten voorzien. Sekkaki werd met de auto tot op het binnenplein van het gerechtsgebouw gereden. Hij was geblinddoekt, en was niet alleen aan handen, maar ook aan voeten geboeid.