Nieuwe stadswijk op komst

PARKEERGEBOUW, PLEIN EN 54 FLATS OP KEERDOK-EANDISSITE

De toekomstige appartementen op het Rode Kruisplein.
Repro David Legreve De toekomstige appartementen op het Rode Kruisplein.
Het stadsbestuur van Mechelen heeft vrijdag de ontwikkeling van de eerste fase van de Keerdok- en Eandissite toegewezen aan een ontwikkelaarsgroep. Op de Eandistip opent in 2021 een parkeergebouw met 537 plaatsen, in 2024 moeten 54 appartementen op het Rode Kruisplein klaar zijn.

De stad ging samen met Eandis (intussen Fluvius) in maart vorig jaar op zoek naar een investeerder die een parkeertoren wil bouwen op de Eandistip en die op het Rode Kruisplein een woonproject en plein wil realiseren. Tien kandidaten meldden zich aan, waarvan uiteindelijk Kairos/Mont-real het haalde.

Het imposante parkeergebouw, met brug over de Dijle.
Repro David Legreve Het imposante parkeergebouw, met brug over de Dijle.

Zuivere architectuur

In de eerste fase zal de ontwikkelaarsgroep het parkeergebouw realiseren op de Eandistip: de punt tussen de Dijle en de N16 vlakbij de Antwerpsepoort. Het bijna-energieneutrale gebouw, rechtstreeks ontsloten via de N16, zal plaats bieden aan 537 wagens en 110 fietsen. Op die manier moet de toren het verdwijnen van de parkeerplaatsen op het Rode Kruisplein en de Carrefoursite opvangen. Een parkingexploitant is er nog niet, over tarieven spreekt het stadsbestuur zich nog niet uit. Het gebouw met acht bouwlagen zal naast parkeerplaatsen overigens ook een afhaalpunt voor postpakketten en kantoren omvatten. Dat alles binnen "een ambitieuze en zuivere architectuur". "Wie Mechelen binnenrijdt, ziet het gebouw direct. Het moest een landmark worden", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld). Investeringskost: 20,5 miljoen euro.

Het autoluwe plein tussen de nieuwbouwappartementen
Repro David Legreve Het autoluwe plein tussen de nieuwbouwappartementen

Hoge kwaliteit

Midden 2019 zal de omgevingsvergunning voor het parkeergebouw en de twee bruggen over de Dijle naar het Rode Kruisplein worden ingediend, tegen het einde van dat jaar moeten de werkzaamheden van start gaan. "Van zodra het parkeergebouw klaar is, volgt de bouw van 54 appartementen aan de Guido Gezellelaan op de huidige parking van het Rode Kruisplein. De materiaalkeuze sluit aan bij die van de Ouwen Dok en is van zeer hoge kwaliteit", licht burgemeester Bart Somers (Open Vld) toe. Het gaat om een vierkant gebouw rondom een binnenplein met vier bouwlagen. In het verlaagd gedeelte achteraan is ruimte voor buurtwinkels, restaurants en cafés. Ondergronds komt een garage met 88 parkeerplaatsen voor de bewoners en bezoekers van het nieuwe hotel in de Ouwen Dok. Kostprijs: 22,7 miljoen. De aanleg van de openbare ruimte zal nog eens vier miljoen kosten. "De ruimte tussen de nieuwbouw en de Ouwen Dok wordt een stedelijk, autovrij plein met bomen en centraal een ondiepe waterpartij als spelelement", aldus Geypen. Ook de ruimte rondom de Ouwe Zwemdok wordt aangepakt. Aan de oever van de Afleidingsdijle komt groen met spelelementen, aan het Keerdok krijgt het plein een meer industrieel uitzicht. McDonald's blijft, maar bouwt een nieuw restaurant met ondergrondse parking en drive-thru. Voor de verhuis van de baanwinkels naar de lus van de E19 is er nog geen timing, voor de realisatie van de Eandiswijk en een park op de site van Inter-Beton evenmin. Voor die laatste overheidsopdracht moet de procedure worden overgedaan omdat de twee ingediende offertes onregelmatig waren.