Nieuw retailcenter in Mechelen-Noord opent in 2021

Plaats voor twintig grote winkels, 270 nieuwe jobs

Zo zal het retailpark eruitzien.
Mitiska Zo zal het retailpark eruitzien.
Het retailpark in ‘de lus’ in Mechelen-Noord opent in 2021. Dat is de ambitie van ontwikkelaar Mitiska, die ongeveer 40 miljoen euro investeert. Er komt een twintigtal grote winkels, goed voor 270 jobs.

Vanavond stelt de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Mechelen Noord IV’ definitief vast. Vanaf eind dit jaar zal het van kracht zijn. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor de oprichting van het retailcenter. Er is plaats voor 27.500 vierkante meter handelsruimte, goed voor maximaal 24 handelszaken, waarvan er acht nu nog gevestigd zijn aan het Keerdok (JBC, Van den Borre, AS Adventure, Blokker, Pro Duo, Leenbakker, Baby Dump en – onder voorbehoud - Orchestra). Ze moeten daar wijken voor een woonproject.

“We creëren een plaats voor grotere handelszaken die in de binnenstad geen plek vinden”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld) uit. Het alternatief zie je op de weg naar Leuven: een wildgroei aan baanwinkels die aan niks of niemand zijn gebonden. Wij willen dat op een gestructureerde manier organiseren.”

Géén shoppingcenter

“Het wordt géén shoppingcenter à la Wijnegem”, benadrukt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Van in het begin hebben we erover gewaakt dat het economisch belang van ons winkelhart altijd centraal stond.” Zo moeten de winkels in het retailcentrum een zekere oppervlakte hebben (minimum 900 vierkante), zijn zuivere kleding- en schoenenwinkels uitgesloten en komt er slechts één horecazaak.

Zo zal het retailpark in Mechelen-Noord eruitzien.
Mitiska Zo zal het retailpark in Mechelen-Noord eruitzien.

Het retailcenter wordt een blikvanger voor de stad.  “Voor de gevelafwerking wordt natuursteen gebruikt, er komen grote glaspartijen en witte metaalstructuren”, zegt Jan Du Bois van Mitiska. “Er komt ook een groot mooi park, met een ondergrondse parking. 30% van de groene ruimte wordt bewaard.”

Vraag is enorm

Volgens de ontwikkelaar zal het retailpark snel zijn ingevuld. “De vraag is enorm groot naar grootschalige handelszaken in en rond Mechelen. De afgelopen jaren is er ook nauwelijks aanbod bijgekomen, terwijl Mechelen groeit.” 

270 jobs

Du Bois gaat ervan uit dat op de site zo’n 270 personen zullen worden tewerkgesteld, het 100-tal dat nu op de Keerdoksite werkt meegeteld. “Ook die winkels zullen personeel aanwerven want ze gaan beter draaien dan op de huidige locatie, die minder bereikbaar is en een parkeerproblemen kent.”

Volgens de stad werd de compensatie voor het te kappen bos al gerealiseerd, deels ten oosten van de Liersesteenweg. De rietvegetatie wordt op de site zelf herplant. Het gaat om een duurzaam project, dankzij onder meer meer een groendak, zonnepanelen, verwarming door middel van warmtepompen en regenwaterhergebruik. “Het project moet zelf instaan voor de helft van zijn energievoorziening”, aldus Du Bois.

De ontsluiting gebeurt via een nieuw kruispunt op de N16, ter hoogte van de afsplitsing van de R6. Daar komt ook een halte voor openbaar vervoer. Vanaf dit kruispunt wordt de zone bereikbaar via een nieuwe parallelweg met de R6 en een brug over de R6. Daarnaast zal de ontwikkelaar ook investeren in een fiets- en voetgangersverbinding met het jaagpad en het Vrouwvlietpad.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.