Nieuw in GAS-reglement: ook alcoholdrinkers, autokaartjesverdelers en lachgasgebruikers riskeren boete

Voertuigen van de politiezone Mechelen-Willebroek voor het politiecommissariaat in de Mechelse de Merodestraat.
BELGA Voertuigen van de politiezone Mechelen-Willebroek voor het politiecommissariaat in de Mechelse de Merodestraat.
Verdelers van autoverdeelkaartjes, alcoholdrinkers en lachgasgebruikers riskeren voortaan in Mechelen onder bepaalde omstandigheden een GAS-boete. De gemeenteraad keurde daartoe maandagavond een nieuwe Algemene Bestuurlijke Politieverordening (ABP) goed. Het reglement moet verder handcarwashes en motorbendes aan banden leggen.

De nieuwe APB moet de stad wapenen tegen enkele nieuwe evoluties en problematieken die via gerechtelijke weg moeilijk te bestrijden zijn. Twee wijzigingen zijn een gevolg van een specifieke vraag van gerechtelijke instanties. Volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) moeten zij verhinderen dat de georganiseerde misdaad kan infiltreren in de reguliere economie.

Handcarwashes

Zo moeten handcarwashes voortaan voorafgaandelijk een vergunning aanvragen en voldoen aan een aantal uitbatingsvoorwaarden. “Volgens het parket is er manifest sprake van mensenhandel. Om daar efficiënt tegen te kunnen optreden, stellen de politionele en gerechtelijke diensten ons voor dit in te schrijven in onze APB”, licht Somers toe.

Motorbendes

Ook de opening en uitbating van een clubhuis voor motorclubs wordt onderworpen aan een voorafgaandelijke en schriftelijke uitbatingsvergunning. “Het parket-generaal vraagt alle gemeenten van de provincies Antwerpen en Limburg om deze maatregel te nemen omdat gevreesd wordt dat misdaad gerelateerde motorbendes uit Nederland hier een nieuwe stek zoeken. Dit reglement gaat dit voorkomen.”

Lachgas

De nieuwe APB verbiedt ook het bezit en verhandelen van lachgas als roesmiddel. Gemeenteraadslid Wim Soons (CD&V) wees de burgemeester er maandagavond op dat er in Mechelen horecazaken zijn die lachgas als gebruiksmiddel aanbieden op hun kaart. Somers zei niet op te hoogte te zijn, maar beloofde te zullen optreden. “We moeten de mensen beter informeren: dit is gevaarlijk voor hun gezondheid.”

Alcohol

De stad liet ook een bepaling over het gebruik van alcohol in de openbare ruimte, buiten toegelaten zones als terrassen, opnemen. “Dit gaat niet over een bezoeker die met een blikje bier over straat loopt. Wel zijn er een aantal plaatsen in onze stad, onder meer de Haverwerf, waar mensen zitten te drinken en overlast veroorzaken. Daar willen we tegen kunnen optreden.”

Autoverdeelkaartjes

Een andere bepaling viseert verdelers van autoverdeelkaartjes en ander drukwerk. De APB bepaalt dat drukwerk niet aan voertuigen mag worden bevestigd of mag worden achtergelaten op de drempel van deuren en vensterbanken van gebouwen of in de openbare ruimte. “We willen een stad die netjes is”, aldus nog Somers. Verder staan in de nieuwe APB nog bepalingen over het gebruik van drones in de openbare ruimte en de vestiging van wedkantoren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.