Nagellak tegen verkrachtingsdrug

Het vierde jaar Wetenschappen-STEM.
David Legreve Het vierde jaar Wetenschappen-STEM.
Nagellak die reageert op een 'rape drug' en de omzetting van zakdoekjes in bio-ethanol. Dat zijn de uitvingen waarmee Campus Pitzemburg deelneemt aan een wetenschapswedstrijd.

De opdracht van 3M Science Challenge is simpel: bedenk samen met je klas een vernieuwende oplossing voor een alledaags probleem. "De leerlingen moeten de oplossing uitwerken tot een product of project dat het leven gemakkelijker en efficiënter maakt, gepresenteerd in een video van maximaal twee minuten", zegt directeur Jeroen Van der Auwera.


De leerlingen van het zesde leerjaar Wetenschappen-Wiskunde bedachten een oplossing om te voorkomen dat iemand een zogenaamde verkrachtingsdrug in je drankje doet. Hun oplossing: nagellak. "Door je vinger met 'Seefneels' in je drankje te stoppen, kan je zien of er verkleuring optreedt en zo jezelf beschermen tegen mensen met slechte bedoelingen."


De leerlingen van het vierde jaar Wetenschappen-STEM bedachten een oplossing om de uitputting van fossiele brandstoffen tegen te gaan. "Uit papieren zakdoekjes halen we met natuurlijke enzymes een gesuikerde oplossing die we laten gisten tot alcohol. Na destillatie van het mengsel verkrijgen we brandbare bio-ethanol die aan benzine kan worden toegevoegd", leggen ze uit.


De video's van de projecten staan vanaf 6 februari op https://3mfondssciencechallenge.eu/be. (WVK)

Het zesde leerjaar Wetenschappen-Wiskunde.
David Legreve Het zesde leerjaar Wetenschappen-Wiskunde.