Nadat buurt werf lieten stilleggen: aanleg fietspad Winketkaai hervat

De kap van de bomen werd in december 2018 stilgelegd na bewonersprotest.
Marc Aerts De kap van de bomen werd in december 2018 stilgelegd na bewonersprotest.
Een aannemer hervat maandag de aanleg van het nieuwe fietspad Polderstraat-Winketkaai in Mechelen. De werkzaamheden werden in december 2018 stilgelegd na protest.

Het fietspad zal het jaagpad van de Dijle ter hoogte van de Frans Broersstraat met de Winketkaai verbinden. De werkzaamheden werden stilgelegd nadat de buurt hevig protesteerde tegen de kap van bomen.

Na overleg met de buurtbewoners werd een aangepast ontwerp gemaakt. “Zeven bomen die oorspronkelijk moesten wijken, kunnen nu toch blijven staan en krijgen het gezelschap van vijf nieuwe bomen”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen.

“Het fietspad zelf maakt nu een golvende beweging over het plein, ver genoeg weg van de boomwortels, om zo te voorkomen dat het wegdek beschadigd wordt en ook om de bomen zelf gezond te houden. Groenstroken zullen het plein nog mooier maken dan voordien.”

De werken starten op 17 februari 2020 en zullen tegen de lente afgerond zijn. Kostprijs: 143.000 euro. Aansluitend op deze werken wordt het huidige voetpad in de Winketkaai, tussen de haakse parkeerplaatsen en de Dijle, omgevormd tot fietspad. Zo wordt de fietsroute doorgetrokken tot onder de Ring, waar het fietspad opnieuw op de straat uitkomt.