Na uithaal met mes op politiekantoor krijgt 24-jarige Spanjaard straf met uitstel

David Legreve
De rechters in Mechelen hebben de Spaanse Mechelaar José A.M. (24) een celstraf van een jaar met uitstel opgelegd. De twintiger werd schuldig bevonden aan bedreiging. “Intentie om te doden is niet bewezen”, klonk het.

De 24-jarige stond twee weken geleden voor de Mechelse rechters nadat hij op nieuwjaarsdag 2019 met een mes het politiekantoor in de Frederik de Merodestraat binnenwandelde. De twintiger riep dat hij naar de gevangenis wou en zwaaide met het mes in het rond. Er waren vier agenten en pepperspray nodig om hem in te rekenen. Sindsdien zit hij in de gevangenis. Op het moment dat de jongeman het politiekantoor binnenwandelde, waren er naast de onthaalmedewerker ook nog enkele bezoekers aanwezig. Zij werden allen bedreigd. 

Noodkreet

Het parket ging een stapje verder. Zij noemden zijn acties op het politiekantoor poging doodslag. De verdediging betwistte dat. Volgens hen was er helemaal geen intentie om te doden. “Het was een noodkreet om hulp”, zei zijn advocaat op zitting. Beklaagde was onder invloed van drugs en medicatie. Hij had het naar eigen zeggen al een tijdje moeilijk. “En ik moest er even tussenuit. De gevangenis leek de enige oplossing”, aldus A.M. De rechtbank kwam na een maand beraad tot de conclusie dat er geen intentie was om te doden. Het kwalificeerde de feiten  naar bedreiging en verboden wapenbezit. Het mes werd in beslag genomen en de twintiger kreeg een celstraf van een jaar met uitstel en gekoppeld aan voorwaarden opgelegd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.