Na racistisch gebaar tijdens KV Mechelen - Charleroi mag veertiger het binnenkort gaan uitleggen aan de rechter

MECHELEN, BELGIUM - NOVEMBER 3 : Marco Ilaimaharitra midfielder of Charleroi cries during the Jupiler Pro League match between KV Mechelen and Sporting Charleroi on November 03, 2019 in Mechelen, Belgium, 3/11/2019 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
Photo News MECHELEN, BELGIUM - NOVEMBER 3 : Marco Ilaimaharitra midfielder of Charleroi cries during the Jupiler Pro League match between KV Mechelen and Sporting Charleroi on November 03, 2019 in Mechelen, Belgium, 3/11/2019 ( Photo by Peter De Voecht / Photonews
Een maand nadat de wedstrijd tussen KV Mechelen en Sporting Charleroi ontaardde na een racistisch gebaar vanuit de tribunes, zal een 41-jarige man zich moeten gaan verantwoorden voor de rechter in Mechelen. “Aanzetten tot haat en racisme”, klinkt de aanklacht. Of voetballer Marco Ilaimaharitra zich burgerlijke partij zal stellen, is nog niet bekend.

De Franse voetballer met Malagassische roots werd kort na het affluiten van de wedstrijd tussen KV Mechelen en Charleroi vanuit de tribunes van het thuispubliek racistisch bejegend. Volgens Charleroi niet enkel door kreten en gezangen maar onder meer ook door een Hitlergroet. 

Hierdoor ontstond er na de wedstrijd heel wat tumult op het voetbalveld. De voetballer van Charleroi reageerde emotioneel en was furieus richting scheidsrechter Jonathan Lardot. Medespelers en de technische staf van Charleroi moesten hem kalmeren. Deze frustraties bekocht de voetballer uiteindelijk nog met een gele kaart. 

Onderzoek opgestart 

KV Mechelen en zijn Supportersorgaan veroordeelden na de wedstrijd elke vorm van racisme en discriminatie. Bij de politie van Mechelen-Willebroek werd er intussen melding van het incident gemaakt. Die startte op zijn beurt een onderzoek op naar het incident. 

“Na het bestuderen van camerabeelden en een doorgedreven spotterswerking wisten we een man te identificeren”, meldde de lokale politiezone van Mechelen-Willebroek eerder al. Het ging uiteindelijk om een 41-jarige man. Zo’n twee weken later werd de veertiger nu rechtstreeks gedagvaard. 

Aanzetten tot racisme

Op woensdag 4 december zal de 41-jarige man het dus mogen gaan uitleggen voor de correctionele rechtbank. De aanklacht momenteel luidt aanzetten tot haat en racisme. De veertiger riskeert mogelijks een celstraf van een maand tot jaar effectief net zoals een geldboete. 

Vanuit de club kreeg de veertiger intussen als een ‘bewarende maatregel’ opgelegd. Hij kreeg een stadionverbod. Voetballer Marco Ilaimaharitra werd uitgenodigd voor het proces in december als benadeelde partij. Hij kan zich burgerlijke partij stellen. Of hij dit zal doen, is nog niet bekend. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.