MNM roept PTS uit tot Strafste School

TOENMALIGE TUINBOUWSCHOOL WAS VIJF JAAR GELEDEN NOG OP STERVEN NA DOOD

Tom De Cock brengt de school het heuglijke nieuws.
David Legreve Tom De Cock brengt de school het heuglijke nieuws.
"Fenomenaal! Niet te beschrijven! Zalig!" Wout Van Esbroeck (18) was maar één van de 375 leerlingen die gisterochtend compleet uit zijn dak ging toen MNM hun PTS Mechelen uitriep tot dé Strafste School. Knap, want vijf jaar terug was de school op sterven na dood.

Sinds de paasvakantie wapperde een spandoek 'Kandidaat Strafste School' langs de Antwerpsesteenweg. Sinds donderdag mag de 'kandidaat' weg, PTS Mechelen is de Strafste School van Vlaanderen. Omstreeks 8.15 uur verliet MNM-deejay Tom De Cock zijn schuilplaats om de speelplaats op te stormen en zo de winnaar van de wedstrijd bekend te maken. "Het is het vijfde jaar dat ik dit doe, maar het went nooit. Eerst voel je een stilte vallen. 'Nee, dat kan niet', denkt iedereen, en dan ontploft de boel. Ik heb al veel straffe dingen moeten doen - marathonradio maken voor drie miljoen luisteraars bijvoorbeeld - maar dit mogen ze in mijn grafzerk beitelen", beschrijft De Cock met moment.


De titel is verdiend, oordelen de leerlingen. Vele hadden een stuk van hun paasvakantie veil om mee te werken aan het feest dat vorige week werd georganiseerd voor de komst van de jury.

De leerlingen genoten donderdagnamiddag van optredens.
David Legreve De leerlingen genoten donderdagnamiddag van optredens.

Plek voor iedereen

"We hebben laten zien hoe goed de band hier is tussen leerlingen en leerkrachten", zegt leerling Wout Van Esbroeck (18). "Dit is een heel toffe school. Hier is plek voor iedereen", zegt Jente De Leus (15). Net aan dat laatste zinnetje, dat herhaaldelijk gezongen werd, heeft PTS de overwinning te danken. "Het is heel hard blijven plakken", zegt De Cock. "Bij ons jurybezoek werden we rondgereden als helden en de tifo was ik-weet-niet-hoe-cool, maar we kijken daar door. Wat we ook hebben gezien was dat tijdens de flashmob letterlijk iedereen met een brede smile op zijn gezicht meedeed, van secretariaatsmedewerker tot de stoerste gast van het zesde jaar."

"Lomperik"

Het behalen van de titel is straf, want vijf jaar geleden moest de provincie nog ingrijpen. De toenmalige Tuinbouwschool deed het verre van goed en verloor leerling na leerling. "Om deze school te laten voortbestaan, is de fusie met PTS Boom er gekomen. De school is zich naast tuinbouw meer gaan toeleggen op techniek en wetenschap. Het leerlingenaantal is intussen weer gestegen van 260 naar 375", zegt directeur Arnold Callay, die werd aangesteld bij de fusie. Hij werd gisterochtend door zijn eigen kinderen zot verklaard. "Mijn kinderen noemden mij bij het ontbijt lomperik", vertelt hij lachend. "Ik keer volgend schooljaar immers terug naar PTS Boom, maar het is wel met pijn in het hart. Maar ik laat deze school niet los, dat kan ik niet." De overwinning leverde de school donderdag na schooltijd een live-radiouitzending op met optredens van onder meer Nielson, Safi & Spreej en Slongs Dievanongs.