Met 110.000 op 20ste Maanrock

K3, ZON EN MECHELS GETINT PROGRAMMA ZORGEN VOOR SUCCES

Sieben Pootemans en de rest van de familie in een K3-pakje op de Grote Markt.
Marc Aerts Sieben Pootemans en de rest van de familie in een K3-pakje op de Grote Markt.
Level 42 heeft gisteravond een punt gezet achter de twintigste verjaardag van Maanrock. Met naar schatting 110.000 bezoekers was de afgelopen editie de succesvolste sinds de vernieuwing van drie jaar geleden.

Mocht Maanrock vorig jaar nog een kleine 100.000 bezoekers verwelkomen, dan waren er dat de afgelopen drie dagen een tiende meer. Vrijdagavond was een succes en ook op zaterdag en zondag liepen de Grote Markt, de IJzerenleen, de Botermarkt en het Hof van Busleyden vol. Vooral Admiral Freebee en de De Jeugd Van Tegenwoordig speelden voor een grote massa, maar het hoogtepunt op het vlak van publieksopkomst was er zondagmiddag voor het meidentrio van K3. Sommige fans hadden al vier uur voor de start van het concert postgevat voor het podium, tegen het begin stond de Grote Markt volledig vol. De toegangen langs het stadhuis en via de Bruul gingen dicht om de veiligheid niet in het gedrang te brengen. De fans waren overigens niet alleen kinderen. Niet enkel kleine Sieben Pootemans was fan, maar de hele familie stak in een zelfgemaakte regenboogoutfit. "Als je de glimlach op de gezichten van de kinderen ziet, vergeet je die uren wachten in de zon", lacht nonkel Helmut. Het korte optreden werd van begin tot einde meegebruld.


"Ik ben van Mechelen. Dat kan veel harder!", jutte rooie Hanne het publiek op. Het antwoord was oorverdovend.


Hanne was overigens lang niet de enige die dat kon roepen, want de twintigste Maanrock kleurde opvallend Mechels. Net voor K3 mocht de kleine stadsartiest Yannis Aghassaiy zijn ding doen - wat moet dat geweest zijn voor de elfjarige knaap en zijn kleine zusje Noor. Bij Jan Wouter Van Gestel van Tout Va Bien zaterdag veroorzaakte de thuismatch vooral stress. "Mijn familie, vrienden, oud-klasgenoten staan hier. Als ik afga, dan in plein public", vreesde hij vooraf. Ongegrond.

De 'klassieke' binnentuin van Busleyden.
Marc Aerts De 'klassieke' binnentuin van Busleyden.

Groot verschil

Mechelen omarmde haar artiesten en dat ontging ook voorzitter van mmMechelen Feest Kristof Calvo niet. "De Mechelaars hebben deze Maanrock een groot verschil gemaakt. Hanne is een evident voorbeeld, maar kijk ook naar de ROM Skippers of de hafabra's. Of Up Beat: een aantal Mechelse dansers en hiphoppers die een paar maanden naar Maanrock hebben toegewerkt." Calvo wil verder op de ingeslagen weg. "Het is al een tijdje onze ambitie om iets over Mechelen te vertellen tijdens Maanrock."


Een tweede belangrijke factor: het weer. Het enige negatieve aan de warmte was dat het festival zaterdag wat trager op gang kwam.


Verder verliep het hele festival organisatorisch vlekkeloos. Incidenten waren er niet.

Bezoekers op de IJzerenleen.
Marc Aerts Bezoekers op de IJzerenleen.
De elfjarige stadsartiest Yannis Aghassaiy en zijn zusje Noor.
Marc Aerts De elfjarige stadsartiest Yannis Aghassaiy en zijn zusje Noor.
Marc Aerts