Melikan Kucam mag gevangenis verlaten

Melikan Kucam.
DR Melikan Kucam.
De Mechelse N-VA’er Melikan Kucam mag de gevangenis verlaten. Hij krijgt een elektronische enkelband en mag zijn voorarrest bij zijn ouders verder uitzitten.  Hij mag geen contact hebben met zijn oudste zoon en zijn echtgenote. De Kucams worden alle drie verdacht van gesjoemel met humanitaire visa voor Assyrische christenen. 

Na meer dan acht maanden mag Melikan Kucam de gevangenis verlaten.  De kamer voor inbeschuldigingstelling (KI) verwierp dinsdagmiddag het beroep van de Antwerpse procureur tegen een vrijlating met elektronische enkelband. Wanneer Kucam naar huis mag, is even afwachten.  Momenteel wordt er nog gestaakt in de gevangenis van Antwerpen. 

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Per visum moesten de kandidaten gemiddeld 8.000 euro betalen. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Melikan Kucam werd midden januari aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij ontkent de aantijgingen.  Ook zijn zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies. Zijn zoon werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden. Zijn echtgenote werd in augustus gearresteerd maar na enkele weken vrijgelaten.  Aangezien zij als voorwaarde een contactverbod met Kucam kreeg opgelegd, moet hij bij zijn ouders gaan wonen.

Honderden sympathisanten hielden deze zomer al een steunactie voor Melikan Kucam in Mechelen.
BELGAONTHESPOT Honderden sympathisanten hielden deze zomer al een steunactie voor Melikan Kucam in Mechelen.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Kucam bedankt voor alles wat je voor je gemeenschap hebt betekent. Ook de Lebanese mensen die je hebt geholpen zijn je eeuwig dankbaar.

 • Karel Van Beeck

  Kucam krijgt een enkelband en Lelievre mag een studio zoeken,

 • Paul Philippaerts

  Dat wordt tijd. In maasmechelen heeft de rechtbank van tongeren een moordenaar 10 jaar zonder proces vrij laten rondlopen. En deze wordt opgesloten gehouden omdat hij centen heeft aangenomen. Toch een duidelijk verschil in interpretatie van feiten. Of was het hier een politieke afrekening en de zaak in tongeren maar een fait divers.

 • Rudy Deglain

  Weg met dat stuk uitschot.

 • Guido Boonen

  Dat staat in het regeerakkoord.