Mechelen legt cannabisshops strengere regels op, uitbater ‘wietshop’ neemt advocaat onder de arm

Yehudi Hellevoet bij zijn winkel Weedness in de Bruul.
Marc Aerts Yehudi Hellevoet bij zijn winkel Weedness in de Bruul.
De kans lijkt klein dat Weedness ooit nog de deuren zal kunnen openen in de Mechelse winkelstraat Bruul. De gemeenteraad beslist dinsdag over een wijziging van de politieverordening om zo winkels die producten op basis van cannabis verkopen aan strenge regels te onderwerpen. De cannabisshop neemt een advocaat onder de arm.

Eind vorig jaar ging in het begin van de Bruul Weedness open, een winkel met cannabis met een THC-gehalte niet hoger dan 0,2%. Gebruik zou een therapeutische werking hebben, maar stoned word je er niet van. De cannabisshop, die ook in Brussel en Luik vestigingen heeft, was geen lang leven beschoren, ondanks stoere verklaringen van zaakvoerder Yehudi Hellevoet. “We verwachten politiecontrole, maar de agenten zullen zien dat alles in orde is”, zei hij. Een dag later had de politie zijn winkel al verzegeld, omdat er wat schortte met zijn vergunning.

Vergunning of niet, de kans lijkt klein dat de winkel nog ooit kan opengaan. De gemeenteraad beslist dinsdag immers heel waarschijnlijk om inrichtingen die producten verkopen op basis van cannabis aan een voorafgaandelijke vestigings- en uitbatingsvergunning te onderwerpen. “Door de ligging van dergelijke handelszaak nabij plaatsen waar jongeren samenkomen of school lopen, kan een reëel en ernstig risico ontstaan op contact van minderjarigen met producten op basis van cannabis en wordt misbruik of foutief gebruik ervan door minderjarigen of jongeren reëel, zelfs al zouden de producten enkel worden verkocht aan personen ouder dan 18 jaar”, luidt de argumentatie van het stadsbestuur.

Straal van 500 meter van school

Het acht het dan ook “absoluut noodzakelijk” om beperkingen en voorwaarden op te leggen. Concreet komt het erop neer dat cannabisshops de deuren niet mogen openen binnen een straal van 500 meter van een school of van een plek die vooral door jongeren wordt bezocht. Ook zal de uitbating in het kader van een uitbatingsvergunning een moraliteitsonderzoek moeten ondergaan om te kijken of er geen vaststellingen of veroordelingen zijn in verband met onder meer racisme, drugs en fraude.

“Veel steden worstelen met het opduiken van dergelijke winkels. Probleem is dat ze gebruik maken van een gat in de wetgeving. Wij denken daarvoor het antwoord te hebben gevonden”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Naast de aanpassing van de politieverordening denkt hij ook aan de invoering van een belasting. “We willen de opening van dergelijke winkels sterk ontraden omdat ze haaks staan op het beleid dat het gebruik van cannabis sterk ontraadt.”

Yehudi Hellevoet is niet te spreken over de handelwijze van het stadsbestuur. “We begrijpen de beslissing van de burgemeester niet om onze winkel permanent te sluiten. Aanvankelijk vroeg hij de sluiting op basis van drie valse beschuldigingen: we waren niet in orde met de papieren, dan verkochten we illegale producten en eindelijk waren we niet in orde voor de brandweer. En nu komen ze met dit reglement. Weet je wat die perimeter van 500 meter rondom scholen betekent? Dat je in Mechelen nergens een winkel kan openen!” Volgens hem is de gemiddelde klant 40 jaar en wordt niet verkocht aan minderjarigen. “Jonge mensen zoeken niet naar deze cannabis, ze willen THC dat niet in onze producten te vinden is.” De ondernemer voelt zich behandeld “als een gewone drugsdealer” en zegt intussen een advocaat onder de arm te hebben genomen om de zaak “te regelen.”

Momenteel is Weedness door de politie verzegeld.
Marc Aerts Momenteel is Weedness door de politie verzegeld.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy De Bie

  ik ben ook tegen drugs, maar ben wel een roker, dit zijn ook drugs, evenals alcohol,ofwel alles verbieden, of toestaan, niet met 2 maten en gewichten werken

 • Koen Sweeck

  Of deze zaakvoerder al dan niet in orde was met zijn papierwinkel weet ik niet, feit is wel dat de angst voor dit soort winkels met deze producten totaal misplaatst is. Ik kan begrijpen dat mensen bezwaren hebben (de ene al wat gefundeerder dan de andere) mocht het hier effectief om psychoactieve stoffen gaan, maar dat is het hem net; CBD is niet psychoactief en de recreatieve gebruiker die daar z'n slag denkt te kunnen slaan zal zich behoorlijk bedrogen voelen hoor.

 • flip v.d. berg

  zijn er ook cafes in die straal van 500 meter, of instellingen die alcohol houdende dranken verdelen ? SLUITEN. ik ben tegen drugs ! maar laat ons wel wat reeel blijven aub. er zijn al velen gedood door dronkaards . en hoeveel zijn er dat door wietgebruikers ?? er worden véél ergere dingen gebruikt dan wiet, maar daar kan het gerecht het bos door de bomen niet meer zien he !

 • Roger Cooks

  Eerst zonder vergunning aan de slag gaan en dan in beroep gaan. De omgekeerde wereld maar dat zijn we hier gewoon. Ik ben zeker geen Somers minnaar maar nu heeft hij gelijk.