Marcel Kocken bundelt Ost-prentkaarten van echtgenote in boek

Marcel Kocken stelde ‘Alfred Ost. Mechelen in prentkaarten’  voor in de Kolommenzaal in het stadhuis van Mechelen.
WVK Marcel Kocken stelde ‘Alfred Ost. Mechelen in prentkaarten’ voor in de Kolommenzaal in het stadhuis van Mechelen.
Marcel Kocken (83) heeft vandaag ‘Mechelen in prentkaarten’ voorgesteld, een boek met alle prentkaarten die kunstenaar Alfred Ost ooit tekende en schilderde van Mechelen. De aanzet kwam van zijn vrouw, die nagenoeg alle Mechelse kaarten bezit.

Het boek kwam eerder toevallig tot stand. Marcel Kocken werkt met uitgever Luc Van Hoeylandt van drukkere ElenA aan een publicatie van de artikels die de eerste sinds de jaren 60 heeft geschreven. Op zoek naar illustraties kwam Marcels echtgenote Marlies Fisher (79) aandraven met een schoendoos vol prentkaarten van Alfred Ost. Ze heeft de collectie over Mechelen - getekend tussen 1902 en 1914 - nagenoeg compleet. “Vier ontbreken maar heb ik op foto”, zegt ze.

Van Hoeylandt was onder de indruk. “Ik heb nog nooit zo snel een boek uitgegeven”, zegt de uitgever. Kocken hield zijn teksten bewust summier. “Ik wil de tekeningen laten spreken”, zegt de historicus. “Ost tekende buitengewoon. Hij kon haast met een pennentrek het silhouet van de Grote Markt tekenen en had daarbij veel oog voor detail. Op een tekening zie je een jongetje staan plassen tegen een muur, op een andere een vrouw die een pispot leegkapt in een vlietje, op weer een andere een paardje zonder kop. De kaarten vertellen een verhaal.”

Kat

Daarbij nam Ost wel een loopje met de werkelijkheid. “Hij tekende impressies van de stad, idealiseerde zaken. Neem deze tekening van een binnenkamertje van de ‘fortjes’ aan de Zoutwerf. Daar zie je een vader pijp roken, terwijl een kind speelt en een kat toekijkt. Ik weet heel goed dat dit een luizenbuurt was, de familie van mijn vader was ervan afkomstig. Die mensen hadden geen geld voor een kat. Later zou Ost wel realistischer tekenen nadat hij geconfronteerd werd met de vluchtelingen van WOI, maar dat is een ander verhaal”, vertelt Kocken.

De aanzet voor ‘Mechelen in prentkaarten’ kwam dus van zijn echtgenote, een grote Ost-fan. “Het begon met een aquarel te kopen, later ben ik de postkaarten beginnen verzamelen. Ik ben verliefd op zijn werk. Ost kon met weinig lijnen iets weergeven en had veel oog voor detail. Als je goed kijkt, dan zal je zien dat er vaak twee kinderen op staan, een jongen en een meisje”, vertelt ze. Een Ost herkent ze meteen. “Ik heb in het Hof van Busleyden gewerkt. Daar heb ik al zijn aquarellen moeten catalogiseren.”

Kruidenierszak

Leuke anekdote: het echtpaar is in het bezit van de papieren kruidenierszak waarin Ost op 4 april 1940 een brief gericht aan de Mechelse burgemeester Dessain vanuit Antwerpen naar de Dijlestad bracht. “Het was de laatste keer dat hij Mechelen bezocht. Hij kwam te voet, ik vermoed omdat hij niet meekon en niet in staat was een kaartje voor de trein te kopen. Ost had ook nooit geld. Ik heb de zak gekregen van Louis Van Zeir, die toen aan de stad werkte”, aldus nog Kocken.

‘Mechelen in prentkaarten’ is te koop in de Mechelse boekhandels. Het kost 29,50 euro.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Markus VanDromme

    Mooi initiatief!