Man wurgt ex, riskeert 1 jaar cel

Nadat Abdelkader F. midden maart 2016 eerst zijn ex-vriendin probeerde te wurgen, ging hij doodleuk geld afhalen met haar bankkaart. Gisteren stond hij daarvoor terecht. Hij riskeert een jaar effectief en een boete van 600 euro.

F. en zijn ex-vriendin gingen in 2016 na een relatie van tien jaar uit elkaar. Een zware alcohol- en drugsverslaving en zijn jaloerse gedrag waren de aanleiding. Hij ging in behandeling en werd opgenomen in een instelling, in de weekends bleef hij echter nog steeds logeren bij zijn ex. "Dat was puur vriendschappelijk, omdat mijn cliënte wist dat hij anders op straat moest slapen", zei de advocate van de ex-vriendin. Alles verliep goed en de ex-vriendin leerde een nieuwe man kennen. Maar na een cafébezoek in het centrum van Mechelen escaleerde een discussie. "Hij verweet haar dat ze hem bedroog. Thuis probeerde ze te vluchten maar hij greep haar vast, duwde haar op de sofa en begon haar met beide handen te wurgen", aldus openbaar aanklager Anouk Draulans. "Hij riep zelfs: 'Nu maak ik het af, je gaat eraan.' De vrouw kon zich uiteindelijk losrukken en vluchtte de straat op." Daar stapte ze in de auto bij een onbekende vrouw. Die verwittigde de politie.


F. ontvluchte de woning, nadat hij de portefeuille van zijn ex had gestolen. "Nog geen kwartier later stond hij met de gestolen bankkaart geld af te halen", zei de openbaar aanklager. Ze vorderde een effectieve celstraf. De ex stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. "Hij misbruikte haar goedheid", besloot de raadsvrouw. "Ze is doodsbang. Ook na de feiten en hoewel ze alle contact vermeed, blijft hij haar maar contacteren." F. stuurde zijn kat naar de rechtbank. Vonnis op 6 september. (TVDZM